לוגו אתר - עו''ד יוליה שנקר
לוגו אתר - עו''ד יוליה שנקר

נכות מעבודה

Untitled-1

מקום העבודה הוא המקום האחרון בו אנחנו מדמיינים לעצמינו שניפגע, ובכל זאת, מידי שנה אנחנו שומעים על מקרים בהם אנשים נפגעו במהלך עבודתם ונגרמה להם נכות מעבודה. נכי עבודה הם אנשים שנפגעו במהלך עבודתם ונקבעה להם דרגת נכות, ואי לכך הם זכאים לקבל קצבת נכות לצורך שיקום מהיר. במאמר הבא נבין מהי נכות מעבודה, כיצד מגישים תביעה לנכות מעבודה ועוד.

מיהם נכי עבודה?

אנשים עוברים תאונות עבודה שונות שגורמות להם לנכות בדרגות שונות, שנחשבות לנכות מעבודה. התאונה יכולה להיגרם מנפילה כתוצאה מעבודה בגובה רב, פגיעה בשל שימוש במכשור מסוכן כמו מכונת בשר, עבודה עם חומרים מסוכנים שגורמים למחלות וכן הלאה. לאחר שאדם עבר תאונת עבודה ומגיש תביעה לנכות מעבודה והתביעה מאושרת – הוא עשוי להיות זכאי לקבל קצבת נכות מעבודה או מענק כספי.

אדם שנותר בעל נכות בדרגת אחוזים מסויימת בשל הפגיעה מהעבודה, צריך להופיע מול ועדה רפואית שקובעת מהי דרגת נכותו, ובהתאם לדרגה שנקבע הוא יקבל מענק כספי או קצבת נכות מעבודה חודשית.

את הייעוץ וההכוונה לקראת המפגש עם הוועדה הרפואית וכל תהליך הגשת תביעה לנכות מעבודה, תוכלו לעשות במשרד עורכי הדין של יוליה שנקר. זאת ועוד, גם מבוטח שלא נעדר מהעבודה בעקבות הפגיעה או שחזר לעבודה לאחר ימי המחלה שקיבל, יוכל להגיש תביעה לקצבת נכות מעבודה.

מי זכאי לקבל קצבת נכות?

כל אדם שנפגע במהלך עבודתו והוכר כבעל נכות מעבודה לאחר שהוא הגיש תביעה לדמי פגיעה, רשאי להגיש תביעה כדי לקבל גמלת נכות מעבודה. זאת ועוד, גם אדם שחזר לעבוד לאחר שפרק הזמן ששולמו לו דמי הפגיעה תם – רשאי להגיש תביעה לנכות מעבודה כדי לקבל קצבת נכות מעבודה. 

בהתאם לאחוזי הנכות, יקבע גובה המענק או הזכאות לקצבה:

  • נפגעים שקיבלו דרגת נכות בין 10% ל-100% ודרגת הנכות היא זמנית, זכאים לקבל קצבה חודשית לפרק זמן שנקבע מראש.

  • נפגעים שקיבלו דרגת נכות בין 20% ל-100% ודרגת הנכות קבועה, זכאים לקבל קצבת נכות מעבודה באופן חודשי.

  • נפגעים שקיבלו דרגת נכות בין 10% ל-20% ודרגת הנכות קבועה, יכולים לקבל מענק חד פעמי.

  • נפגעים שקיבלו דרגת נכות שנמוכה מ-10%, לא זכאים לקבל מענק חד פעמי או קצבת נכות מעבודה.

באילו תאונות עבודה תקבלו אחוזי נכות?

כל מקרה של פגיעה כתוצאה מתאונת עבודה הוא מקרה לגופו, ולכל אדם תיקבע דרגת הנכות מעבודה לאחר שהוא הגיש תביעת לנכות מעבודה ועמד בפני ועדה רפואית שקבעה את דרגתו. להלן כמה דוגמאות לסוגי פגיעות שונות ואחוזי הנכות שמבוטחים קיבלו עבורם:

סוג הפגיעה

אחוזי נכות משוערים

  

תסמונת CRPS – תסמונת כאב אזורי מורכב באחת מהגפיים, עלולה לקרות לאחר חבלה בחלקים שונים של הגפיים כמו בכף היד, בקרסול, בברכיים.

בין 0%-90% נכות.

שבר באולנה – האולנה היא העצם שממוקמת בין שורש כף היד לבין עצם הזרוע והיא מרכיבה את האמה. כאשר יש נפילה על יד מושטת או כתצואה מתאונת דרכים או תאונת אחרות, האולנה עלולה להישבר. 

בין 5%-40% נכות.

פגיעה בגב – הגב הוא אזור נרחב וכל פגיעה בגב עלולה להשפיע קשות על תפקוד תקין בחזרה לעבודה. יכולה להיות פריצת דיסק או כאבי גב עזים שלא מאפשרים לשבת מול מחשב שעות נוספות, ויש לבחון כל מקרה לגופו.

דוגמאות: פריצת דיסק בצוואר- בין 10%-30% נכות. פריצת דיסק בגב- בין 10%-30%.

פוסט טראומה – לאחר תאונת עבודה יכולה להתפתח פוסט טראומה שמשפיעה על תפקוד תקין בעבודה.

בין 10%-60% נכות.

נפילה במדרגות – אם אדם נפל במדרגות בשטח המעביד או בשטח ציבורי, הוא צריך להוכיח שהייתה רשלנות מטעם המעסיק כדי שיוכלו להגיש תביעה לנכות מעבודה. 

אם נפגע קיבל מעל 20% נכות הוא יקבל קצבת נכות מעבודה חודשית. כל מה שמתחת – הוא יקבל מענק כספי חד פעמי.

אופן הגשת התביעה

מבוטחים שבמהלך עבודתם נפגעו מתאונות עבודה ונחשבים כבעלי נכות עבודה, בין אם הנכות היא מפגיעה מיקרוטראומה, מחלת מקצוע או תאונת עבודה, יכולים להגיש תביעה לביטוח הלאומי כדי לקבל דמי פגיעה שיפצו על אובדן ההכנסה או השכר שהם הפסידו כתוצאה מהפגיעה. להלן השלבים השונים בהגשת התביעה:

השלב

פירוט

הגשת תביעה לדמי פגיעה

הגשת טופס תביעה בצורה מקוונת או ידנית למוסד לביטוח לאומי לצורך קבלת דמי פגיעה. לתביעה צריך לצרף מסמכים רלוונטיים כפי שכתוב באתר לביטוח לאומי.

קבלת דמי פגיעה

את שיעור דמי הפגיעה ליום מחשבים לפי 75% מהכנסת המבוטחים (בין אם הם שכירים או עצמאיים), לפי ההכנסה שחייבת בדמי ביטוח בשלושת החודשים שקדמו ל-1 בחודש שבו עבודתם הופסקה כתוצאה מנכות מעבודה, ואת המספר הזה מחלקים ב-90.

עובדים שכירים שלא קיבלו משכורת מלאה בשלושת החודשים שקדמו לתאונה, עשויים לקבל דמי פגיעה כאילו שהם קיבלו שכר מלא. העובדים צריכים להציג לביטוח הלאומי את כל האישורים שמעידים על כך שהם לא קיבלו שכר מלא מסיבה מוצדקת כמו אישור מחלה או ימי חופשה.

נכון לשנת 2022, דמי הפגיעה ליום לא יעלו על סכום של יותר מ 1141,13 ש"ח, וישולמו עד לתקופה של 13 שבועות. 

כמו כן, מדמי הפגיעה מנוכים דמי ביטוח בריאות, ביטוח לאומי ומס הכנסה, וכל אדם שעבר תאונת עבודה יכול לחשב את דמי הפגיעה שמגיעים לו באתר לביטוח לאומי. חשוב מאוד להכיר בנכות מעבודה זכויות שמגיעות לכם.

הגשת תביעה לקצבת נכות מעבודה

הגשת טופס תביעה בצורה מקוונת או ידנית למוסד לביטוח לאומי לצורך קבלת קצבת נכות מעבודה. לתביעה צריך לצרף מסמכים רלוונטיים כפי שכתוב באתר לביטוח לאומי.

את התביעה  לנכות מעבודה מומלץ להגיש בסמוך לתקופה שבה נגמרת תקופת התשלום של דמי הפגיעה ובתוך 12 החודשים בהם הפגיעה הוכרה כתאונת עבודה.

בדיקה על ידי ועדה רפואית

לאחר שהוגשה תביעה לקבלת תביעה לקצבת נכות מעבודה, הוועדה הרפואית תזמן את המבוטח כדי לבדוק מה הנכות שנגרמה לנפגע ומה גובה אחוזי הנכות שהוא יקבל. 

בוועדה הרפואית יש רופא מומחה בתחום הרפואי הרלוונטי, והוא מיידע את המבוטח על זכויותיו, ועל רישום הפרוטוקל. 

יתכן שהמבוטח יזומן לכמה ועדות רפואיות במקרה שהוא סובל ממספר מחלות ואז רופאים שונים מתחומים שונים יבדקו אותו.

קביעת דרגת הנכות

לפי הליקויים הרפואיים שמופיעים בספר המבחנים הרפואיים תיקבע דרגת הנכות של המבוטח. כדי לקבל הכרה של נכות מעבודה ולקבל על כך קצבת נכות מעבודה, יש צורך לקבל דרגת נכות מעל ל-20%. מי שמקבל דרגת נכות זו ושהיא קבועה, יקבל תעודת נכה וסמל מיוחד. מי שמקבל דרגת נכות מתחת ל-20% לא יהיה זכאי לקבל יותר דמי פגיעה. 

קבלת תשובה חיובית

בכל שנה ב-1 לינואר נקבע סכום קצבת נכות מעבודה בהתאם למדד המחירים לצרכן. גם אם מקבל נכות מעבודה מקבל הכנסה ממקור אחר, זה לא יפגע בגובה קצבת נכות מעבודה שמגיע לו. 

נכי עבודה שזכאים לקבלת קצבה חודשית, יקבלו סכום בהתאם לדרגת אחוזי הנכות שנקבעה להם בועדה הרפואית.

בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו, יש נפגעים שלא זכאים לקבלת קצבת נכות מעבודה חודשית, אבל כן זכאים לקבל מענק. 

ערעור

אדם שלוקה בנכות מעבודה ומגיש תביעה לצורך קבלת קצבת נכות מעבודה לאחר שהופיע בפני ועדה רפואית, יכול להגיש ערעור על החלטת הועדה בדבר אחוזי הנכות שהוא קיבל. את הערעור הוא מגיש בפני הועדה הרפואית לעררים מטעמם המוסד לביטוח לאומי.

לאחר הערעור, הועדה רשאית לשנות את אחוזי הנכות ולקבוע אחוזי נכות גבוהים או נמוכים יותר.

אדם שמקבל תשובה מהועדה הרפואית לעררים ועדיין לא מרוצה מהתשובה, יכול להגיש ערעור בפני בית הדין האזורי לעבודה. 

נכות זמנית לנכה נזקק

יש מקרים בהם הנפגע הוא נזקק ולאחר שהוא קיבל נכות מעבודה – זכויות שונות מגיעות לו. למי שקיבל דרגת נכות זמנית בשיעור שנמוך מ-100%, עשוי לקבל קצבת נכות מעבודה לאחר שהוא הגיש תביעה לנכות מעבודה. הקצבה תהיה גם היא בשיעור של 100%, אבל לתקופה זמנית של עד ארבעה חודשים כדי לאפשר לאדם נזקק שלא מסוגל לעבוד ואין לו כל הכנסה אחרת – להמשיך ולהצליח לחיות בכבוד.

דיון מחדש

בנכות מעבודה זכויות שונות שהנכים יכולים לדרוש, וזוהי עוד אחת מהזכויות: נכי עבודה שקיבלו אחוזי נכות באופן קבוע ולצמיתות, זכאים לבקש דיון מחדש בדבר דרגת הנכות שהם קיבלו, אם מצבם הכלכלי מתדרדר כתוצאה מהפגיעה. 

זאת ועוד, במקרה שחלה התדרדרות במצבו הרפואי של הנפגע, הוא יכול לבקש דיון מחדש. יתר על כן, גם המוסד לביטוח לאומי רשאי לזמן את הנפגע לבדיקות חוזרות במקרים מסויימים.

אני חושב שמגיע לי לקבל קצבת נכות מעבודה. מה עליי לעשות?

אם נפצעתם במהלך יום העבודה, או שעברתם תאונה שקשורה בעבודה, בין אם התאונה אירעה בדרך אל העבודה או ביציאה ממקום העבודה, יתכן שאתם זכאים להגיש תביעה לנכות מעבודה וכתוצאה מכך להבין כשיש נכות מעבודה זכויות שונות מגיעות לכם. 

על כן, הדבר הראשון שעליכם לעשות הוא לפנות לעורך דין שמתמחה בתחום, ובמקרה הזה עורך דין לתאונות עבודה, כדי שתקבלו את הליווי המקצועי ביותר לאורך כל התהליך. מיד לאחר התאונה, אם זה מתאפשר לכם, צלמו את האירוע ותתעדו כמה שיותר פרטים לגביו. בנוסף, אם היו עדים למקרה, קחו מהם את פרטי הקשר למקרה הצורך.

עורך הדין ידע ללוות אתכם בהגשת תביעה לנכות מעבודה לצורך קבלת קצבת נכות מעבודה בסכום הגבוה ביותר שמגיע לכם.

לסיכום

משרד עו"ד יוליה שנקר נמצא כאן עבור כל אותם האנשים שחוו תאונות מהעבודה ומגיע להם לקבל קצבת נכות מעבודה או מענק חד פעמי. עורכת הדין יוליה שנקר מובילה משרד שמומחה בתביעות נכות מעבודה ותאונות עבודה, ופועל ברוח אנושית, הקשבה לצרכי הלקוח תוך כדי חמלה ורגישות, ובאותו הזמן אסרטיביות וקור רוח בתחום המשפטי על מנת שאתם תקבלו את הייצוג המשפטי הטוב ביותר.

עו''ד יוליה שנקר
עו''ד יוליה שנקר

בשנת 2003 סיימתי את לימודי המשפטים וקיבלתי תואר LL.B במשפטים. את ההתמחות שלי עשיתי בפרקליטות אזרחית של מחוז תל-אביב ועמדתי בהצלחה רבה במבחני הלשכה. החל משנת 2004 אני חברה בלשכת עורכי הדין. עד שנת 2013 עבדתי במשרד עו"ד מוביל בתחום הנזיקין והביטוח וייצגתי חברות ביטוח, עירייה גדולה, חברות שונות ולקוחות פרטיים. בשנת 2014 קיבלתי רישיון לשמש כנוטריון. מזה כ-4 שנים אני משמשת כדירקטורית בחברת עוצ"מ (חברה לניול קופות גמל וקרנות השתלמות בע"מ). מזה 3 שנים חברת ועד מחוז מרכז למעלה מ- 6 שנים יו"ר (משותפת) של וועדת נזיקין במחוז מרכז של לשכת עורכי הדין.
מ"מ וועדת נוטריונים של מחוז מרכז וסגנית הפורום הארצי של דיני נזיקין. כיום אני בעלת משרד עו״ד ונוטריון יוליה שנקר. משרדי מונה מספר עורכי דין ומספק שירותים משפטיים רבים בעיקר בתחום הנזיקין והביטוח.

- שתפו דף זה
חייג ואשיג עבורך את כל מה שמגיע לך!
או השאירו פרטים
תחומי עיסוק