בשנים האחרונות הפכו תאונות העבודה בישראל למכת מדינה, הן גורמות לנזק עצום לכלכלה ולמשק המקומי, לפגיעה משמעותית בפריון העבודה ולקיטון ברווחי החברות. בכל שנה יש נפגעים רבים כתוצאה מתאונות עבודה, ועל פי הסטטיסטיקה ונתוני המוסד לביטוח לאומי מדי שנה יש כ-70,000 עובדים הנפגעים בתאונות עבודה, במהלך ובדרך לעבודה, כולל מחלות מקצוע ומיקרוטראומה.
אם נפגעת בתאונת עבודה עליך לפעול נכון מול ביטוח לאומי וגורמים אחרים על מנת להבטיח את מלוא הזכויות המגיעות לך לפי חוק, החל מקבלת הטיפול הרפואי הראשוני, דרך קבלת דמי פגיעה וכלה במענק חד פעמי או קצבת נכות, ובהתאם למקרה תוכל לקבל פיצוי גם מחברת הביטוח והמעסיק. כדי לממש את כל הזכויות המגיעות לך מומלץ לפנות למשרד עורך דין תאונות עבודה יוליה שנקר.
סוגים שונים של תאונות עבודה
תאונת עבודה היא תאונה שאירעה לעובד תוך כדי ועקב העבודה, כולל בדרך ולעבודה וממנה בחזרה. אם בעקבות פגיעה בתאונת עבודה העובד אינו מסוגל לעבוד הוא זכאי לתשלום של דמי פגיעה מביטוח לאומי, ומי שקיבל דמי פגיעה ונקבעה עבורו נכות עקב הפגיעה עשוי להיות זכאי לקבל מענק חד פעמי או קצבת נכות.
קיימים שלושה סוגים שונים של תאונות עבודה:
תאונת עבודה – תאונה שאירעה במקום העבודה, בדרך כלל תוך כדי ועקב העבודה, או תאונה שאירעה בדרך לעבודה או בחזרה ממנה. בעזרת עורך דין מיומן יש לבחון את המקרה ולוודא כי הוא נמצאת תחת ההגדרה של תאונות עבודה.
מחלת מקצוע – מגוון רחב של מחלות תעסוקתיות המוגדות בתקנות הביטוח הלאומי כמחלות שנגרמו עקב חשיפה לחומרים או לסביבה כחלק מתנאי העבודה של השכיר.
מיקרוטראומה – פגיעה הנגרמת לעובד כתוצאה מפעולות חזרתיות (רפטטיביות) ומתמשכות בזמן העבודה, למשל פגיעה בשורש כף היד הנגרמת בעקבות עבודה עם מקדחה רוטטת. הפגיעה אינה מוכרת כמיקרוטראומה אם אפשר להגדיר אותה כתאונת עבודה.
למה כדאי לקחת עורך דין תאונות עבודה?
ידוע כי הגורמים שנדרשים לפצות נפגעי תאונות עבודה אינם ממהרים לעשות זאת, בין אם מדובר בביטוח פרטי או ביטוח לאומי ובין אם מקום העבודה של העובד מבחינת תנאים סוציאליים. כמו כן, לאדם הפשוט, הגדרות החוק וסעיפיו אינם תמיד ברורות ובהיעדר עורך דין מומחה לתאונות עבודה שילווה אותך בתהליך אתה עלול לא להיות מודע לזכויות המגיעות לך לפי חוק. כמו כן, תהליך הגשת התביעה לקבלת הזכויות הוא ארוך, בירוקרטי ומורכב ולוקח זמן ארוך, לכן אין לוותר על ייעוץ, ייצוג וליווי משפטי צמוד של עו"ד תאונות עבודה.
איזה זכויות מגיעות למי שנפגע בתאונת עבודה?
עובד שנפגע במהלך עבודתו, בדרך אליה או בדרכו חזרה ממנה, זכאי למגוון זכויות רפואיות ובאפשרותו לממש זכויות כספיות מגופים כמו ביטוח לאומי וחברות ביטוח פרטיות.
כיסוי לטיפול הרפואי – עובד שנפגע ונזקק לטיפול רפואי בעקבות פגיעתו, זכאי לטיפול מידי ולקבלת המשך הטיפול הרפואי לו הוא יזדקק, כאשר אלו לרוב מכוסים על ידי קופת החולים של העובד.
דמי פגיעה – עובד המוגדר כנפגע תאונת עבודה ולא מסוגל לעבוד בעקבות אותה הפגיעה, זכאי לתשלום של דמי פגיעה למשך עד 13 שבועות מיום למחרת האירוע, ונכון לשנת 2024 דמי הפגיעה לא יעלו על 1,241.25 ש"ח ליום. כדי להגיש תביעה לדמי פגיעה יש להמציא מסמכים פורמליים, אישורים רפואיים, תעודה על אי כושר עבודה ועוד, עד שנה מהתקרית. כדי למצות את הזכות הזו כדאי להתייעץ עם עורך דין תאונות עבודה טרם הגשת התביעה.
מענק או קצבת נכות – עובד המוגדר כנכה בשיעור של 9% לפחות, כתוצאה מתאונת העבודה, עשוי להיות זכאי לקבלת קצבת נכות חודשית או מענק חד פעמי. יש הגדרות בחוק לגובה המענק / ההחזר ומשך הזמן על פי הגדרת הנכות כזמנית או קבועה ועל פי אחוזי הנכות שנקבעו.
ביטוחים פרטיים
עובד שמבוטח גם על ידי ביטוחים פרטיים יכול לתבוע אותם בנוסף לביטוח לאומי. יש לברר מול עורך דין תאונת עבודה או מול סוכן הביטוח על תנאי הזכאות וכיצד לפעול על מנת לממש את הפיצוי.
מקרה של מוות כתוצאה מהעבודה
החוק מגדיר מצבים שונים שבהם בעקבות תאונת העבודה הנפגע נפטר, והחוק מסדיר את הזכויות המגיעות בעקבות כך לקרובי משפחתו. גם כאן, החוק מורכב ומסועף ומומלץ להתייעץ עם עורך דין תאונות עבודה.
מי מבוטח בביטוח נפגעי עבודה?
ביטוח לאומי מכסה פגיעות של תאונות עבודה באמצעות ביטוח נפגעי עבודה, לכל מי שמשולם עבורו ביטוח לאומי כחוק, בין אם מדובר בשכיר שמקום העבודה מעביר את התשלום ובין אם מדובר בעצמאי המשלם עבור עצמו. באופן עקרוני כל הבאים נכללים תחת ביטוח נפגעי עבודה, אך יש מקרים חריגים, לכן מומלץ להתייעץ עם עורך דין תאונות עבודה אם אינך בטוח שאתה זכאי לפיצוי מביטוח זה.
- כל עובד שכיר מלבד סוהר, שוטר או עובד שירותי הביטחון.
- עובד עצמאי (עוסק).
- עובד שנמצא בקורס הכשרה מקצועי או קורס לשיקום מקצועי.
- עובד שנמצא במבחן לפי חוק חניכות או חוק שירותי התעסוקה ונפגע בזמן המבחן.
- אדם שנפגע בזמן אימון לפי חוק עבודה בשעת חירום.
- עובד השכר שלו נקבע על פי חוק כמו חבר כנסת, שופט, שר בממשלה.
- עובד ששוהה בחו"ל במסגרת עבודתו וחוזה העבודה שלו נערך בישראל והמעסיק שלו הוא תושב ישראל.
מה שכר הטרחה של עורך דין תאונות עבודה?
עקרונית, שכר טרחה עורך דין תאונת עבודה נע בטווח שבין 10% עד 25% מגובה הפיצוי. אם נקבע לך פיצוי חודשי, שכר הטרחה ישולם לאורך תקופה של עד 60 חודשים, בהתאם לתנאים שנקבעו בהסכם שנחתם עם עורך הדין.
החוק קובע מגבלה על שכר הטרחה שמייצגים רשאים לגבות עבור שירות כמו הגשת תביעה לקבל פיצוי בגין תאונת עבודה למוסד לביטוח לאומי, ונקבעו תנאים מגבילים כמו תשלום שכר טרחה המותנה בהצלחת התביעה, ושכר הטרחה המרבי מותנה בגובה הגמלה שתתקבל בפועל.
משרד עו"ד תאונות עבודה ישיג עבורכם את התוצאה הטובה והמדויקת ביותר עבורכם. צרו קשר עוד היום עם משרדה של עורכת הדין יוליה שנקר באמצעות הטלפון או השאירו פרטים ליצירת קשר כאן באתר!
* האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.