לוגו אתר - עו''ד יוליה שנקר
לוגו אתר - עו''ד יוליה שנקר

הסתלקות מירושה

Untitled-1

חוק הירושה קובע כי יורש המבקש להסתלק מירושה ולוותר על חלקו בעיזבון שהותיר אחריו המנוח, רשאי לוותר על חלקו בירושה באופן מלא או חלקי. בחוק הירושה נקבע כי אדם המבקש להסתלק מירושה ייחשב כאילו מעולם לא היה יורש, ולמעשה הוא יכול להעביר את חלקו בירושה לבן משפחה אחר או להסתלק לגמרי מהירושה שהותיר אחריו המנוח.  

 

מהי הסתלקות מירושה? מהן הסיבות העיקריות להסתלק מירושה? למה חשוב לפנות אל עו"ד הסתלקות מירושה? אילו סוגי הסתלקות מירושה קיימים? מה פרק הזמן שניתן להגיש בו תצהיר הסתלקות עיזבון בעזרת עורך דין הסתלקות מירושה? צוות משרד עורך דין צוואות וירושות בראשו עומדת עו"ד יוליה שנקר הכין עבורנו מדריך מפורט בנושא הסתלקות מצוואה וירושה.

 

מהי הסתלקות מירושה?

סעיף 6 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965, קובע כי לאחר מותו של אדם, וכל עוד העיזבון שהוא הותיר אחריו עוד לא חולק, רשאי היורש להסתלק מחלקו בעיזבון באמצעות הודעה בכתב. יש להגיש תצהיר הסתלקות עיזבון וההסתלקות יכולה להיות כללית או ספציפית.

בנוסף על כך, חוק הירושה קובע את שני התנאים הבאים:

  • מי שהסתלק מירושה רואים אותו כאילו מעולם לא היה יורש של המנוח, לכן לא חלות עליו חובות של יורש.
  • ההסתלקות נכנסת לתוקף לאחר הגשת תצהיר הסתלקות ואין אפשרות לחזור ממנה.

כפי שציינו, ההסתלקות יכולה להיות כללית או ספציפית:

הסתלקות כללית – החלק בעיזבון יתווסף לחלקם של שאר היורשים.

הסתלקות ספציפית – ויתור על חלק בירושה לטובת אדם ספציפי (בן זוג, ילד או אח של המוריש). 

 

למה להסתלק מירושה?

ישנם מצבים שונים בחיים שבהם יורש בוחר שלא לרשת את חלקו מסיבות שונות. בדרך כלל הסיבות שלא לרשת הן תנאים שנקבעו בצוואת המוריש שהיורש אינו מעוניין לקיימם, שיקולי מס (בדרך כלל בגלל שיקולי מיסוי מקרקעין על דירות), מניע רגשי, סיבות אישיות אחרות.

לעיתים הילדים מעוניינים לבצע הסתלקות מירושה לטובת ההורה שנותר עדיין בחיים, במקרה שבו אין צוואה, מאחר שעל פי חוק הירושה הרכוש מתחלק חצי חצי בין בן/בת הזוג בחיים ובין הילדים. 

 

חסרונות ויתרונות בהסתלקות מירושה

ישנם מקרים בחיים בהם הסתלקות מירושה בליווי מלא של עורך דין הסתלקות מירושה מעניקה יתרונות כמו פטור ממס, הימנעות מחובות המוריש, סיוע להורה או לבן משפחה אחר ועוד. חשוב להבין גם את החסרונות של תצהיר הסתלקות מירושה, לכן יש לפנות לייעוץ משפטי הניתן על ידי עורך דין הסתלקות מירושה.

 

הדרך לביצוע הסתלקות מירושה

דיני הירושה מאפשרים לכל אדם שלא לרשת בניגוד לרצונו, לכן חוק הירושה קובע כי ניתן להצהיר באמצעות תצהיר הסתלקות עיזבון על כך שלא מעוניינים בחלק בעיזבון, חלקו או כולו. יש להגיש תצהיר הסתלקות לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט לענייני משפחה (אם התיק הועבר לטיפול בבית המשפט).

מומלץ לצרף תצהיר הסתלקות מצוואה כחלק מהליך הבקשה לצו קיום צוואה, או להגיש תצהיר הסתלקות מירושה במסגרת הליך הבקשה למתן צו ירושה. התצהיר חייב לכלות את שיעור ההסתלקות המבוקש.

 

תצהיר הסתלקות מעיזבון

באתר הרשם לענייני משפחה ניתן למצוא טופס תצהיר הסתלקות מעיזבון. יש למלא את כל השדות בטופס, לחתום עליו בכתב יד בנוכחות עו"ד, ובנוסף יש להחתים עורך דין צוואות וירושות על המסמך.

 

תוקף הסתלקות מירושה

חשוב לדעת כי יורש המסתלק מחלקו בעיזבון (ירושה) אינו יכול לחזור בו מההסתלקות. ההסתלקות תהיה בתוקף מיד לאחר הגשת תצהיר הסתלקות לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט לענייני משפחה, לפי העניין.

 

עד מתי ניתן להסתלק מהירושה?

החוק קובע כי ניתן להסתלק רק לאחר שניתן צו קיום צוואה או צו ירושה, אך אין אפשרות להסתלק לאחר שחולק העיזבון (ירושה).

 

הגבלות על הסתלקות מצוואה

ההסתלקות מירושה יכולה להיות רק לטובת הורה שהוא בן זוגו של המוריש, לטובת אח שהוא ילדו של המוריש, או לטובת אח של המוריש. כמו כן, לאחר ההסתלקות אין אפשרות לחזור מההסתלקות. 

 

אילו סוגי הסתלקויות קיימות?

ישנם סוגים שונים של הסתלקויות, לדוגמה:

הסתלקות חלקית

היורש רשאי לוותר רק על חלק מהעיזבון ולא על כולו, כל עוד הוא לא הסתלק מכל חלקו בירושה, לכן הוא יכול להסתלק בשיעור מסוים מהעיזבון אך לא מנכס מסוים שהוא זכה בו.  

 

הסתלקות של קטין מירושה

סעיף 6 לחוק הירושה קובע כי הסתלקות של קטין (חלקית או מלאה) מחייבת אישור של בית המשפט לענייני משפחה, וללא אישור זה ההסתלקות בטלה ואין לה תוקף.

 

הסתלקות חסוי (אדם שמונה לו אפוטרופוס)

בית המשפט לענייני משפחה חייב לקבוע האם חסוי רשאי להסתלק מירושתו לכן בודקים האם החסוי מבין את טיבה ומשמעותה של ההסתלקות. חשוב לציין כי לא כל אדם שמונה לו אפוטרופוס הוא גם פסול דין.

 

הסתלקות על תנאי מירושה

סעיף 6 לחוק הירושה אוסר על הסתלקות על תנאי מירושה. 

 

הסתלקות בתמורה מירושה

הסתלקות בתמורה הינה הסתלקות על תנאי, ולפי סעיף 6(ד) לחוק הירושה היא אסורה.

 

ביטול הסתלקות מעיזבון

לצורך ביטול הסתלקות מירושה יש להגיש תביעה לביטול הסתלקות מירושה לבית המשפט לענייני משפחה, מאחר שחוק הירושה לא מאפשר ליורש שבחר להסתלק לחזור בו מהפעולה. 

בשורה התחתונה, יש סיבות שונות לרצון שלא לרשת, לכן החוק מאפשר להכין תצהיר הסתלקות עיזבון ולהגישו לרשם לענייני ירושה, בפרק הזמן למועד חלוקת העיזבון. כדי להגיש תצהיר הסתלקות מירושה מומלץ לפנות למשרדה של עו"ד יוליה שנקר כדי להשיג את התוצאה המשפטית הנכונה והטובה ביותר לכם. התקשרו עכשיו או השאירו פרטים ליצירת קשר כאן באתר!

 

* האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.

עו''ד יוליה שנקר
עו''ד יוליה שנקר

בשנת 2003 סיימתי את לימודי המשפטים וקיבלתי תואר LL.B במשפטים. את ההתמחות שלי עשיתי בפרקליטות אזרחית של מחוז תל-אביב ועמדתי בהצלחה רבה במבחני הלשכה. החל משנת 2004 אני חברה בלשכת עורכי הדין. עד שנת 2013 עבדתי במשרד עו"ד מוביל בתחום הנזיקין והביטוח וייצגתי חברות ביטוח, עירייה גדולה, חברות שונות ולקוחות פרטיים. בשנת 2014 קיבלתי רישיון לשמש כנוטריון. מזה כ-4 שנים אני משמשת כדירקטורית בחברת עוצ"מ (חברה לניול קופות גמל וקרנות השתלמות בע"מ). מזה 3 שנים חברת ועד מחוז מרכז למעלה מ- 6 שנים יו"ר (משותפת) של וועדת נזיקין במחוז מרכז של לשכת עורכי הדין.
מ"מ וועדת נוטריונים של מחוז מרכז וסגנית הפורום הארצי של דיני נזיקין. כיום אני בעלת משרד עו״ד ונוטריון יוליה שנקר. משרדי מונה מספר עורכי דין ומספק שירותים משפטיים רבים בעיקר בתחום הנזיקין והביטוח.

- שתפו דף זה
חייג ואשיג עבורך את כל מה שמגיע לך!
או השאירו פרטים
תחומי עיסוק