לוגו אתר - עו''ד יוליה שנקר
לוגו אתר - עו''ד יוליה שנקר

צוואה הדדית

Untitled-1

צוואה מאפשרת לכל אדם לקבוע הוראות בדבר מה ייעשה ברכושו לאחר מותו. חוק הירושה קובע 4 דרכים לעריכת צוואה תקנית, ובתוך כך סעיף 8א לחוק קובע כי בני זוג רשאים לערוך צוואה הדדית, כלומר צוואות המסתמכות האחת על השנייה. מהי צוואה הדדית? למי זה מתאים? מה ההבדל בין צוואה רגילה לצוואה הדדית? האם אפשר לבטל צוואה הדדית? צוות משרד עורך דין צוואות וירושות יוליה שנקר הכין עבורנו מדריך מפורט בנושא צוואה הדדית.

 

מהי צוואה הדדית?

המחוקק הישראלי אישר בשנת 2005 את התיקון לחוק הירושה, ותיקון מס 12 (סעיף 8א צוואות הדדיות) קובע כי בני זוג רשאים לכתוב צוואות הדדיות, המסתמכות האחת על השנייה, אם בשתי צוואות נפרדות ואם בצוואה אחת משותפת.   

חשוב לדעת כי ניתן לערוך נוסח צוואה הדדית לבני זוג נשואים ולבני זוג ידועים בציבור.

הצוואה ההדדית מאפשרת לבני הזוג להבטיח יציבות כלכלית ושקט נפשי לבן הזוג שנותר בחיים. התיקון לחוק הירושה נועד למנוע מצבים שבהם בן הזוג שנותר בחיים מקבל את העיזבון, בהסתמך על צוואת בן הזוג שנפטר, ולאחר מכן הוא מחליט לשנות את צוואתו ולהוריש את העיזבון לבן זוג חדש או למישהו אחר, במקום להוריש את העיזבון הכולל את רכוש בן הזוג שנפטר לילדים, כפי שנקבע והוסכם בין הצדדים.

 

כיצד ניתן לערוך צוואה הדדית?

ראוי לציין כי צוואה הדדית נחשבת למקרה מיוחד בדיני הירושה בישראל מאחר שקיימת סתירה בין שני עקרונות חשובים:

החופש לצוות

סעיף 27(ב) לחוק הירושה כולל את עקרון החופש לצוות, כלומר המצווה רשאי לערוך ולשנות את צוואתו בהתאם לרצונו החופשי, בכל עת. 

 

עקרון ההסתמכות

כל אחד מבני הזוג מצפה כי בן הזוג האחר לא ישנה את ההוראות הכלולות במסמך צוואה הדדית משותפת, כלומר כל אחד מהצדדים לצוואה מסתמך על הצד השני שלא ישנה את ההוראות במהלך החיים המשותפים או לאחר פטירתו.

בני זוג נשואים או ידועים בציבור המעוניינים לערוך נוסח צוואה הדדית חייבים לפנות אל עורך דין צוואות וירושות המתמחה בנושא זה. עורך דין מנוסה מנסח צוואה הדדית משותפת התפורה בדיוק לצרכים ולמאפיינים של בני הזוג, ועליו לערוך צוואה המונעת פתח לסכסוכי ירושה ולשימוש לרעה בעיזבון לאחר מותו של אחד מבני הזוג.

לכן, צוואה הדדית מהווה מעין חוזה בין בני הזוג, והחוק קובע כי היורשים על פי צוואה זו יכולים להיות ילדי בני הזוג וגם צד שלישי, בין אם בני הזוג בחרו לערוך צוואה הדדית משותפת ובין אם הצוואה נערכה בשני מסמכים נפרדים. בני הזוג חייבים לחתום על הצוואות המסתמכות זו על השנייה באותו יום ושעה. 

יש לציין כי בדיני הירושה נקבע כי בני הזוג שערכו צוואה הדדית משותפת יכולים לחזור בהם ולבטל או לשנות את הצוואה, בהתקיים התנאים שנקבעו בחוק.

הרציונל בעריכת הצוואה ההדדית הוא לשמור על הרכוש והזכויות של הצדדים ולקבוע כיצד לחלק את הרכוש לאחר מותו של אחד מבני הזוג. כלומר, צוואה מסוג זה מאפשרת לבן הזוג שנותר בחיים לשמור על יציבות כלכלית ולהמשיך לגור בנכס עד סוף ימיו ולעשות שימוש חופשי ברכוש. הצוואה ההדדית לא חייבת להיות שוויונית ובעלת תוכן זהה, אך בני הזוג חייבים לדעת מה התוכן של הצוואה של כל אחד מהם, וכל אחד מהצדדים מסתמך על ההוראות של צוואת בן הזוג האחר.

 

מה ההבדל בין צוואה הדדית לצוואה רגילה?

חוק הירושה קובע כי במקרה של צוואה הדדית חלה הגבלה על האפשרות לשנות את הצוואה, בשונה מצוואה רגילה. ההבדל נובע מעקרון ההסתמכות לכן אם אחד מבני הזוג מעוניין לשנות את הצוואה כאשר בן הזוג האחר בחיים, עליו ליידע את בן הזוג על כוונתו לשנות את הצוואה. אם בן הזוג מעוניין לשנות את הצוואה לאחר מותו של בן הזוג האחר יש מגבלות נוספות. 

 

התנגדות לצוואה הדדית – אפשרי?

ניתן להגיש התנגדות לצוואה הדדית, בדיוק כפי שניתן להתנגד לצוואות האחרות, על בסיס ההוראות שנקבעו בחוק הירושה, ובהתאם לעילות המופיעות בחוק. לכן, ניתן להגיש התנגדות לצוואה ההדדית בגלל עילות כמו השפעה בלתי הוגנת, תחבולה, היעדר כשירות, הטעיה ועוד. 

 

מה כלול בצוואה הדדית?

בצוואה זו בני הזוג מורישים את רכושם המשותף זה לזו או לצד שלישי, ולרוב כוללים גם הוראות בדבר יורש אחר יורש. בשלב הראשון לצוואה זו בני הזוג מחליטים יחד על הוראות הצוואה ההדדית, כלומר צוואה משותפת, ובשלב השני היא הופכת להדדית מאחר שבני הזוג תולים את ההסדרים בצוואה זה בזה. 

 

ניסוח צוואה הדדית

מומלץ לנסח את הצוואה על ידי עו"ד ירושות וצוואות המתמחה בעריכת צוואות הדדיות. יש לנסח צוואה המקנה לבני הזוג ביטחון כלכלי ושקט נפשי, ועורך הדין נדרש למצוא פתרונות יצירתיים כדי למנוע סכסוכי יורשים ומחלוקות.

 

למה כדאי לערוך צוואה הדדית?

צוואה הדדית יתרונות

לעריכת צוואה הדדית יתרונות רבים ובראשם ביטחון כלכלי ושקט נפשי לבן הזוג שנותר בחיים, ובנוסף נוסח צוואה הדדית מגביל יכולות של בן הזוג שנותר בחיים לשנות את הצוואה ולחלק בדרך אחרת את העיזבון. כמו כן, מפקידים את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה, לכן המסמך נשמר במקום מוגן ובטוח.

 

צוואה הדדית חסרונות

כמו לכל דבר בחיים, יש לעריכת צוואה הדדית חסרונות ולא רק יתרונות, למשל קושי לשנות את הצוואה לאחר מותו של אחד מהצדדים, וגם ביטול צוואה הדדית עשוי להיות מורכב בגלל התנאים הקבועים בחוק.

 

בשורה התחתונה, לעריכת צוואה הדדית יתרונות וחסרונות, לכן מומלץ לפנות אל עורך דין צוואות וירושות מנוסה. הצוואה ההדדית מאפשרת לבני הזוג לקבוע כיצד יחולק רכושם לאחר מותו של אחד מהצדדים, אך ישנה חשיבות רבה לעריכת המסמך באופן חוקי על מנת למנוע סכסוכי יורשים. כדי לערוך צוואה חוקית מומלץ לפנות למשרדה של עו"ד יוליה שנקר כדי להשיג את התוצאה המשפטית הנכונה והטובה ביותר לכם. התקשרו עכשיו או השאירו פרטים ליצירת קשר כאן באתר!

* האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.

עו''ד יוליה שנקר
עו''ד יוליה שנקר

בשנת 2003 סיימתי את לימודי המשפטים וקיבלתי תואר LL.B במשפטים. את ההתמחות שלי עשיתי בפרקליטות אזרחית של מחוז תל-אביב ועמדתי בהצלחה רבה במבחני הלשכה. החל משנת 2004 אני חברה בלשכת עורכי הדין. עד שנת 2013 עבדתי במשרד עו"ד מוביל בתחום הנזיקין והביטוח וייצגתי חברות ביטוח, עירייה גדולה, חברות שונות ולקוחות פרטיים. בשנת 2014 קיבלתי רישיון לשמש כנוטריון. מזה כ-4 שנים אני משמשת כדירקטורית בחברת עוצ"מ (חברה לניול קופות גמל וקרנות השתלמות בע"מ). מזה 3 שנים חברת ועד מחוז מרכז למעלה מ- 6 שנים יו"ר (משותפת) של וועדת נזיקין במחוז מרכז של לשכת עורכי הדין.
מ"מ וועדת נוטריונים של מחוז מרכז וסגנית הפורום הארצי של דיני נזיקין. כיום אני בעלת משרד עו״ד ונוטריון יוליה שנקר. משרדי מונה מספר עורכי דין ומספק שירותים משפטיים רבים בעיקר בתחום הנזיקין והביטוח.

- שתפו דף זה
חייג ואשיג עבורך את כל מה שמגיע לך!
או השאירו פרטים
תחומי עיסוק