לוגו אתר - עו''ד יוליה שנקר
לוגו אתר - עו''ד יוליה שנקר

התנגדות לצוואה

Untitled-1

חוק הירושה מאפשר לכל אדם בישראל לערוך צוואה באמצעותה הוא קובע מה ייעשה ברכושו לאחר מותו. החוק בישראל מכיר ב-4 דרכים אפשריות לעריכת צוואה (בכתב, בפני עדים, בפני רשות, בעל פה). ככלל, מומלץ לכל אדם לערוך צוואה, כל עוד המצווה אינו קטין, לא הוכרז כפסול דין והוא כשיר מבחינה משפטית ובריאותית להבין את משמעות הצוואה. 

 

כאשר עורכים צוואה בהתאם לכללי החוק, עדיף בעזרת עורכת דין מנוסה, המצווה יכול להיות בטוח שצוואתו תכובד ורכושו יחולק בהתאם לרצונו החופשי. לאחר מותו של המצווה יורשיו נדרשים לפנות לרשם לענייני ירושה על מנת להוציא צו קיום צוואה, והרשם מפרסם את הבקשה בעיתונות וברשומות כדי לאפשר למי שמתנגד למתן הצו להגיש כתב התנגדות לקיום צוואה. את ההתנגדות למתן צו קיום צוואה מגישים לרשם לענייני ירושה, יש להגיש את הבקשה בתוך 14 ימים ממועד פרסום ההודעה. 

במדריך זה, עו"ד יוליה שנקר מסבירה לנו מהי התנגדות לצוואה, מהן העילות להגשת ההתנגדות למתן צו קיום צוואה, סוגי עילות להתנגדות לצוואה, מי יכול להגיש את התנגדות לצוואה ומתי וכיצד יש להגיש אותה. למידע נוסף ולייעוץ משפטי בנושא צוואות וירושות הנכם מוזמנים לפנות אלינו בטלפון, במייל או באמצעות האתר.

 

מהי התנגדות לצוואה?

כאמור, צוואה היא מסמך בעל תוקף משפטי מחייב, המאפשרת למצווה לחלק את העיזבון שלו לאחר מותו בהתאם לרצונו החופשי. הרשם לענייני ירושה מפרסם את הבקשה למתן צו קיום צוואה כדי לאפשר לכל אדם להגיש כתב התנגדות לקיום הצוואה. התנגדות לצו קיום צוואה יש להגיש לרשם לענייני ירושה לאחר שהוגשה בקשה לקיום צוואת המנוח ובטרם מתן צו קיום צוואה.

 

מה העילות להגיש התנגדות לצוואה?

בחוק הירושה ובפסקי הדין שניתנו במהלך השנים נקבעו העילות להגשת התנגדות לצוואה. העילות המרכזיות הן:

 

המצווה היה קטין

ניתן להגיש התנגדות לצוואה אם המצווה היה קטין בעת עריכת צוואתו.

 

המצווה לא היה כשיר לחתימה

לפי סעיף 1 לחוק, בית המשפט לענייני משפחה רשאי לבטל את צוואת המנוח אם המצווה אינו כשיר בעת עריכת צוואתו.

 

השפעה בלתי הוגנת

סעיף 30 א' לחוק קובע שבית המשפט רשאי לבטל את צוואת המנוח אם המוריש היה תחת השפעה בלתי הוגנת בעת עריכת המסמך. יש 4 מבחנים שנקבעו לזיהוי עריכת צוואה תחת השפעה בלתי הוגנת.

 

מעורבות בעריכת הצוואה

בתי המשפט לענייני משפחה רשאים לפסול את צוואת המנוח אם המתנגד יכול להוכיח מעורבות בעריכת הצוואה, מאחר שזו השפעה פסולה ובלתי הוגנת על המצווה. ראוי לציין כי קשה מאוד להוכיח מעורבות בעריכת הצוואה, וכל מקרה נבדק לגופו.

 

המצווה ביטל את הצוואה

אם המצווה ביטל את צוואתו או שהוא ערך צוואה חדשה, אך הצו לקיום הצוואה ניתן על הצוואה הקודמת, בית המשפט יכבד את כתב ההתנגדות לקיום הצוואה.

 

צוואה ללא עדים ולא בפני רשות

במקרים מסוימים בית המשפט יפסול את צוואת המנוח מאחר שהיא נערכה ללא עדים ולא בפני רשות, כלומר הצוואה אינה חוקית.

 

תוך כמה זמן מגישים התנגדות לצוואה?

יש להגיש כתב התנגדות לצוואה בתוך 14 ימים מרגע פרסום ההודעה על ידי הרשם לענייני ירושה, וטרם מתן צו קיום צוואה על ידי הרשם.

 

סוגי עילות להתנגדות לצוואה

פגם צורני

אם המצווה ערך את צוואתו שלא בהתאם לצורה הנכונה והקבועה בחוק, בית המשפט רשאי לפסול את צוואת המנוח בגין עילה של פגם צורני, למשל שוני בכתב היד המופיע בצוואה לבין כתב ידו של המצווה.

 

פגם מהותי

אם נפל פגם ברצון המצווה יש עילה להגשת התנגדות לצו קיום צוואה ובית המשפט ידון בתיק וינמק את החלטתו.

 

מי רשאי להגיש התנגדות לקיום הצוואה?

סעיף 67 לחוק הירושה קובע כי כל אדם כשיר מבחינה משפטית רשאי להגיש התנגדות למתן צו קיום צוואה, כל עוד לא ניתן צו לקיום הצוואה, ובהתקיים התנאים הבאים:

  1. הרשם לענייני ירושה קיבל בקשה למתן צו קיום צוואה ופרסם הודעה על כך בעיתונות וברשומות.
  2. לא ניתן עדיין צו קיום צוואה.
  3. המצווה ערך צוואה מאוחרת מזו שבגינה הוגשה בקשה לצו קיום צוואה, או שהצוואה אינה משקפת את רצונו של המנוח, או שיש בצוואתו פגמים, או שהצוואה נערכה תחת השפעה בלתי הוגנת, איום, לחץ או אונס, או שאחד היורשים המופיע בצוואת המנוח השתתף בעריכתה או שהיה עד בזמן החתימה עליה.

 

אילו מסמכים יש לצרף לבקשת ההתנגדות לצוואה?

את כתב ההתנגדות לצוואת המנוח מכינים בעזרת עו"ד התנגדות קיום צוואה. יש לצרף לכתב ההתנגדות את המסמכים הבאים:

  • פרטים אישיים של המתנגד לקיום הצוואה (או מתנגדים).
  • פרטים אישיים של המצווה.
  • שמות מלאים ופרטים אישיים על כלל היורשים המופיעים בצוואת המנוח.
  • פירוט אודות עילת ההתנגדות, יש לצרף מסמכים התומכים בטיעוני ההתנגדות.
  • תצהיר הנערך ע"י עו"ד התומך בעובדות ובטיעונים המפורטים בכתב ההתנגדות.
  • אישור על תשלום אגרה בסך 986 ₪ (נכון ל-2022).

 

מעוניינים להגיש התנגדות לקיום צוואה בעזרת עו"ד התנגדות קיום צוואה? משרד עו"ד ונוטריון יוליה שנקר ישמח להעניק עבורכם ייעוץ משפטי וליווי מקצועי צמוד עד להשגת התוצאה המשפטית הרצויה והמיטבית. התקשרו עכשיו! 

 

האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.

עו''ד יוליה שנקר
עו''ד יוליה שנקר

בשנת 2003 סיימתי את לימודי המשפטים וקיבלתי תואר LL.B במשפטים. את ההתמחות שלי עשיתי בפרקליטות אזרחית של מחוז תל-אביב ועמדתי בהצלחה רבה במבחני הלשכה. החל משנת 2004 אני חברה בלשכת עורכי הדין. עד שנת 2013 עבדתי במשרד עו"ד מוביל בתחום הנזיקין והביטוח וייצגתי חברות ביטוח, עירייה גדולה, חברות שונות ולקוחות פרטיים. בשנת 2014 קיבלתי רישיון לשמש כנוטריון. מזה כ-4 שנים אני משמשת כדירקטורית בחברת עוצ"מ (חברה לניול קופות גמל וקרנות השתלמות בע"מ). מזה 3 שנים חברת ועד מחוז מרכז למעלה מ- 6 שנים יו"ר (משותפת) של וועדת נזיקין במחוז מרכז של לשכת עורכי הדין.
מ"מ וועדת נוטריונים של מחוז מרכז וסגנית הפורום הארצי של דיני נזיקין. כיום אני בעלת משרד עו״ד ונוטריון יוליה שנקר. משרדי מונה מספר עורכי דין ומספק שירותים משפטיים רבים בעיקר בתחום הנזיקין והביטוח.

- שתפו דף זה
חייג ואשיג עבורך את כל מה שמגיע לך!
או השאירו פרטים
תחומי עיסוק