לוגו אתר - עו''ד יוליה שנקר
לוגו אתר - עו''ד יוליה שנקר

ביטול צוואה

Untitled-1

כל אדם רשאי לערוך צוואה כדי לקבוע כיצד יחולק עיזבונו לאחר מותו, ועל פי סעיף 36 האדם רשאי בכל זמן ומכל סיבה לבטל את הצוואה שהוא ערך. החוק קובע במפורש כי רק האדם שערך את הצוואה יכול לבטלה, באחת מהדרכים המפורטות בחוק. 

יחד עם זאת, ביטול צוואה אפשרי גם בעזרת עורך דין לביטול צוואה, והליך זה אפשרי גם לאחר מותו של המצווה וזאת באמצעות הגשת בקשה לביטול צו קיום צוואה. כלומר, הליך זה מבוסס על הגשת התנגדות לבית המשפט לענייני משפחה, על ידי אדם המתנגד לצוואת המנוח ובעזרת עורך הדין שלו, ויש עילות הקבועות בחוק הירושה בגינן בית המשפט יכול לפסול את צוואת המנוח באופן מלא או חלקי. עו"ד צוואות וירושות יוליה שנקר מסבירה לנו מהן הדרכים לביטול צוואה כאשר המצווה עדיין בחיים ומה הדרכים לצורך ביטול צוואה לאחר מותו של המצווה.

 

איך מבטלים צוואה?

חוק הירושה מכיר בשני מצבים עיקריים לביטול צוואה:

 

ביטול הצוואה על ידי המצווה

במצב זה המצווה עדיין בחיים ועל פי חוק הירושה הוא רשאי בכל זמן ומכל סיבה שהיא לבטל את הצוואה שהוא ערך, באחת מהדרכים הבאות: השמדת המסמך, מסירת הודעת ביטול בהתאם לדרך שבה נערכה הצוואה, עריכת צוואה חדשה המבטלת את הצוואה הקודמת.

 

ביטול צו קיום צוואה לאחר מותו של המצווה

הגשת התנגדות לצו קיום צוואה, לאחר שהמצווה הלך לעולמו, במצב זה יש להוכיח את העילה או העילות לביטול צוואת המנוח, ובית המשפט לענייני משפחה ידון בנושא ויחליט האם לבטל את הצוואה או לא.

 

אילו צוואות ניתן לבטל?

באופן כללי ניתן לבטל כל צוואה שאדם ערך, בהתקיים התנאים שנקבעו בחוק הירושה. המצווה רשאי להורות על ביטול צוואה בכתב יד, בפני עדים, בפני רשות ובעל פה, והמצווה נדרש למסור הודעת ביטול בהתאם לדרך שבה הוא ערך את צוואתו.

כמו כן, החוק מכיר באפשרות של ביטול צוואה הדדית, אך זהו הליך שונה ומורכב יותר לכן חשוב לפנות לייעוץ ולליווי משפטי על ידי עורך דין לביטול צוואה. כדאי לדעת כי ביטול צוואה הדדית אפשרי כאשר בן הזוג עדיין בחיים וניתן לבטל את הצוואה ההדדית גם לאחר מותו של המצווה השני. 

החוק מכיר בשני מצבים עיקריים לביטול הצוואה ההדדית לאחר מותו של המצווה השני – ביטול הצוואה לפני חלוקת העיזבון או ביטול הצוואה לאחר חלוקת העיזבון. 

 

ביטול צוואה על ידי המצווה

סעיף 36 לחוק הירושה קובע כי המצווה רשאי לבטל את צוואתו בין אם ע"י השמדת הצוואה או עריכת צוואה חדשה המבטלת את קודמתה, ובין אם ע"י ביטול מפורש באחת הדרכים לעשיית הצוואה.

 

החוק מאפשר לכל אדם למסור הודעת ביטול צוואה בהתאם לצורת עשייתה:

 

ביטול בכתב יד

המצווה נדרש להכין מסמך ביטול בכתב יד ועליו לציין אריך ולחתום בכתב ידו. 

 

ביטול בפני עדים

המצווה נדרש לערוך מסמך כתוב עם תאריך עדכני הכולל הנחיה לביטול צוואתו, המצווה נדרש להצהיר בפני שני עדים, והעדים חייבים לחתום על המסמך.

 

ביטול בפני רשות

הודעה בעל פה או בכתב בפני רשות על הרצון לביטול הצוואה הקיימת.

 

ביטול בעל פה

הודעה בעל פה בפני שני עדים המבינים את שפת המצווה, כל עוד אין ביכולתו של המצווה לבטל את צוואתו בדרך אחרת.

 

סיבות (עילות) עיקריות לביטול צוואה

יש עילות מיוחדות לביטול הצוואה המצויות בחוק הירושה, זו רשימה סגורה שאין אפשרות לחרוג ממנה, וגם בבתי המשפט הפסיקה על ביטול הצוואה היא בהתאם לעילות הקבועות בחוק בלבד. בין העילות המצויות בחוק הירושה באמצעותן ניתן להביא לביטול צוואה:

 

הצוואה לא חוקית

חוק הירושה קובע כי ניתן לבטל צוואה לא חוקית הנוגדת את תקנת הציבור, לדוגמה ביטול צוואה הכוללת הוראה מהמצווה לבצע מעשה הנוגד את החוק הפלילי כדי לקבל חלק מהעיזבון.

 

הצוואה כוללת טעות קולמוס

בית המשפט לענייני משפחה רשאי להתעלם מטעויות קולמוס המופיעות בצוואה על מנת לכבד את רצונו של המצווה. יש מקרים בהם בית המשפט יחליט לפסול באופן מלא או חלקי את הצוואה אם יש עילה מתאימה כמו סתירות קשות בצוואת המנוח שמונעות את היכולת להבין מה המצווה רצה.

 

הצוואה נערכה תחת אונס/כפייה/איום

חוק הירושה מכיר באפשרות לבטל את הצוואה בגלל עילות כמו צוואה שנערכה תחת אונס, כפייה ו/או איום, כולל איום בפגיעה במצווה או באנשים הקרובים למצווה. 

 

יתרונות מול חסרונות בביטול צוואה

חשוב לפנות לייעוץ משפטי כדי לבחון את היתרונות והחסרונות בביטול הצוואה, וכל מקרה לגופו. יש לפנות למשרד עורך דין ביטול צוואה המתמחה בנושא זה ובקי בחוק ובפסיקה. חשוב לזכור כי בתי המשפט נוטים לכבד את רצונו של המצווה, על כן הוכחת הטיעון לביטול צוואת המנוח היא משימה מורכבת המחייבת טיעונים משכנעים, ויש להתייחס גם לחלוקת העיזבון של המנוח אם צוואתו תבוטל באופן מלא או חלקי, לרבות התייחסות להיבטי מיסוי וסכסוכים בין יורשים.

זקוקים לייעוץ משפטי בנושא ביטול צוואה? מעוניינים להגיש בקשה לביטול צו קיום צוואה? משרד עו"ד צוואות וירושות ישיג עבורכם את התוצאה המשפטית הטובה והמדויקת ביותר עבורכם. צרו קשר עוד היום עם עו"ד יוליה שנקר באמצעות הטלפון או השאירו פרטים ליצירת קשר כאן באתר!

 

* האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.

עו''ד יוליה שנקר
עו''ד יוליה שנקר

בשנת 2003 סיימתי את לימודי המשפטים וקיבלתי תואר LL.B במשפטים. את ההתמחות שלי עשיתי בפרקליטות אזרחית של מחוז תל-אביב ועמדתי בהצלחה רבה במבחני הלשכה. החל משנת 2004 אני חברה בלשכת עורכי הדין. עד שנת 2013 עבדתי במשרד עו"ד מוביל בתחום הנזיקין והביטוח וייצגתי חברות ביטוח, עירייה גדולה, חברות שונות ולקוחות פרטיים. בשנת 2014 קיבלתי רישיון לשמש כנוטריון. מזה כ-4 שנים אני משמשת כדירקטורית בחברת עוצ"מ (חברה לניול קופות גמל וקרנות השתלמות בע"מ). מזה 3 שנים חברת ועד מחוז מרכז למעלה מ- 6 שנים יו"ר (משותפת) של וועדת נזיקין במחוז מרכז של לשכת עורכי הדין.
מ"מ וועדת נוטריונים של מחוז מרכז וסגנית הפורום הארצי של דיני נזיקין. כיום אני בעלת משרד עו״ד ונוטריון יוליה שנקר. משרדי מונה מספר עורכי דין ומספק שירותים משפטיים רבים בעיקר בתחום הנזיקין והביטוח.

- שתפו דף זה
חייג ואשיג עבורך את כל מה שמגיע לך!
או השאירו פרטים
תחומי עיסוק