לוגו אתר - עו''ד יוליה שנקר
לוגו אתר - עו''ד יוליה שנקר

תאונות עבודה

Untitled-1

תאונות עבודה הן נושא שרובנו מעדיפים לא להיקלע אליו, אך אם נהיה מוכנים עם כל המידע ודרכי ההתמודדות, נוכל במקרה הצורך למצות את הזכויות שלנו. תאונת עבודה מוגדרת ככל תאונה שהתרחשה בזמן העבודה או בגלל העבודה, כולל אם הנפגע או הנפגעת באותה התאונה היה בדרכו לעבודה או בדרכו בחזרה ממקום עבודתו לביתו. במידה ונקלעתם לתאונת עבודה חשוב שתפעלו על פי הנהלים הקיימים בחוק כדי למצות את זכויותיכם.

איזה סוגי תאונות עבודה יש?

מכיוון שהחוק מגדיר באופן מסודר מה מוגדר כתאונת עבודה, נציג בפניכם את ההגדרות השונות עם דוגמאות להמחשה. יש לקחת בחשבון שישנם מקרים שאינם נופלים על הגדרה מדויקת ואז יש לבחון כל מקרה לגופו.

• מצב בו עובד נפגע בתאונה שהתרחשה בזמן עבודתו, במקום עבודתו או בגלל עבודתו –
לדוגמה, אם העובד החליק במקום עבודתו על כתם שמן ושבר את ידו.

• מצב בו עובד נפגע בדרכו מביתו למקום עבודתו או בכיוון ההפוך ממקום עבודתו לכיוון בית או גם אם מדובר על מעבר בין מקומות עבודה.לדוגמה, עובד יצא לכיוון מקום עבודתו, ובדרכו לעבודה נפל ושבר רגל,. יש לקחת בחשבון שישנם מצבים בהם לדוגמה בדרך הביתה העובד עצר לעשות סידורים אישיים ואז יש לבחון האם העצירה עדיין נכללת בגדר "תאונת עבודה".

• מצב בו עובד נפגע בזמן עבודתו או בקרבה למקום עבודתו כשניסה להציל או למנוע נזק בגוף או ברכוש – לדוגמה, עובד שהה במקום עבודתו ומחלונו ראה ענף שעומד להישבר ולפגוע בכלי רכב של מקום העבודה. העובד רץ לכיוון העץ במטרה למנוע מהענף ליפול, אך במהלך ריצתו נפל ושבר את ידו.

• מצב בו עובד שכיר נפגע בזמן עבודתו, לא בגלל העבודה שהוא מבצע, אלא משום שנפגע על ידי חפץ הקיים במקום עבודתו או בקרבתה, וזאת במקרה ולמי שנפגע לא היה קשר לגרימת הפגיעה שנוצרה – לדוגמה, בזמן הפסקת סיגריה במקום העבודה שני עובדים החלו להתווכח, עובד נוסף ניסה להפריד ביניהם פיזית ובמהלך התערבותו נפצע בראשו.

• מצב בו עובד המוגד כשכיר וחבר בוועד העובדים של מקום עבודתו, נפגע עקב מילוי תפקידו, בזמן מילוי תפקידו, בדרך למילוי תפקיד או בדרך חזרה – לדוגמה, בפגישת ערב של וועד העובדים העובד חזר ממקום עבודתו ונקלע לתאונת דרכים בין כלי רכב, הוא שבר את ידו ולא יכול לעבוד למשך תקופה.

• מצב בו עובד שמוגדר כשכיר נפגע בדרך ממקום עבודתו או ממקום מגוריו אל בחינה הנדרשת במקום העבודה או בדרך חזרה מאותה הבחינה.

• פגיעות בעבודה יכולות לכלול גם מצבים של מחלה שנוצרה כתוצאה מתחום העבודה, לדוגמה עובד שנחשף לחומרים מסוכנים במסגרת עבודתו במפעל ופיתח מחלות הקשורות לכך.

• מצב של מיקרו-טראומה – פגיעה כתוצאה מפעילות חוזרת במסגרת העבודה, לדוגמה עובד מפעל שצריך ללוש בצק כל היום ונגרם לו נזק לשורש כף היד.

שני פועלים עם קסדה על הראש

מי מוגדר כעובד שנפגע בתאונת עבודה?

כל עובד שכיר שמשולם עליו ביטוח לאומי וכל עובד עצמאי שמשלם על עצמו ביטוח לאומי מבוטח למעשה בביטוח נפגעי עבודה וזכאי למגוון זכויות במקרה של תאונה המוגדרת כתאונת עבודה.

מלבד עובדים שכירים או עצמאיים נכללים בהגדרה זו גם:
• אסירים ועצירים העובדים בעבודת שירות
• חוסים במעונות בזמן עבודתם
• מי שמקבל שכר על פי חוק כמו חברי כנסת• מי שנמצא בעת הכשרה או שיקום מקצועי
• נבחנים על פי חוק החניכות
• עובדים שמתאמנים על פי חוק שירותי עבודה בשעות חירום
• חיילים המוגדרים כמשרתי קבע
• עובדי כוחות הבטחון, שוטרים וסוהרים.

הייתי מעורב בתאונת עבודה, מה עלי לעשות?

ראשית מומלץ לפנות לעורך דין תאונות עבודה אשר מתעסק בתחום, כדי שתוכלו לקבל ליווי מקצועי בתהליך. שימו לב לבחור בעורך דין מקצועי ומומלץ, רצוי על ידי מכרים אישיים. בתום האירוע שהוביל לפגיעה, כדאי לתעד כמה שיותר פרטים, היכן ארעה הפגיעה, מתי, איפה, מי היו העדים וכדומה. אם ניתן, צלמו תמונות מהאירוע. אם היו עדים קחו כמה שיותר פרטים אישיים כדי שתוכלו ליצור איתם קשר במקרה הצורך.

במקרה של טיפול רפואי בעקבות תאונת עובהד

במידה ופניתם לטיפול רפואי, כדאי לציין בעת קבלת הטיפול את הסיבה שבגללה הגעתם לשם התיעוד וחשוב לשמור את כל המסמכים בנושא. שימו לב, שכדי למצות את הזכויות שלכם מול ביטוח לאומי תצטרכו להגיש תביעה לדמי פגיעה ואולי גם לקביעת דרגת נכות (תלוי במצב הרפואי כתוצאה מהפגיעה). זהו תהליך בירוקרטי ארוך שידרוש מכם מילוי פרטים מדויקים ואיסוף מסמכים שיאמת את הטענות שלכם. גם את ההליך הזה מומלץ לעשות בליווי איש מקצוע.

נפגעתי בתאונת עבודה, מה אני מקבל וממי?

טיפול רפואי

עובדים שנפגעו במסגרת עבודתם זכאים לטיפול רפואי ראשוני, והמשך טיפול אך אלו לרוב מכוסים על ידי ביטוח בקופת החולים, כשנפגעי עבודה לא צריכים לשלם כלל השתתפות עצמית. במקרים מסוימים נפגעי תאונת עבודה יכולים לקבל מימון גם לטיפולי רפואה משלימה במסגרת של קופות החולים.

מענק נכות או קצבת נכות

אם עובד נקלע לתאונה שהוגדרה כתאונת עבודה, זכאי מי שנפגע לקבל מביטוח לאומי דמי פגיעה עבור ימים בהם נעדר מעבודתו ועבור הוצאות רפואיות שונות. מי שנפגע בתאונות עבודה והוגדרה לו גם נכות בעקבות הפגיעה יתכן וזכאי לתשלום חודשי של קצבת נכות או מענק נכות. לדוגמה, עובד שנקבעה לו דרגה קבועה של נכות בטווח של 10% עד 20% יתכן יקבל מענק חד פעמי. לעומת זאת אם הנכות מעל 20% יתכן והעובד יקבל קצבה חודשית. יתכן ולעובד נקבעה גם דרגה זמנית של נכות, ואז הוא הוא יהיה זכאי לקצבה בכל חודש של תקופת הנכות שהוגדרה.

דמי פגיעה

עובד שנפגע במסגרת עבודתו ויכולתו לעבוד נפגעה זכאי לקבל דמי פגיעה לתקופה מקסימלית של 13 שבועות. כל עובד שמשולמים עבורו דמי ביטוח לאומי זכאי להגיש תביעה ולבקש לקבל דמי פגיעה בכפוף להצגת אישורים רפואיים שאינו מסוגל לעבוד כולל תעודה המעידה על אי כושר עבודה. את התביעה לקבלת דמי פגיעה יש להגיש עד 12 חודשים מהאירוע.

זכויות סוציאליות

עובד שנעדר מעבודתו לאחר תאונת עבודה לא יאבד את רציפות העבודה שנדרשת על פי חוק עבור פיצויים במקרה של פיטורים. בכל הנוגע להפרשות לפנסיה יתכן והדבר מוגדר בהסכם אישי או קיבוצי והמעסיק ימשיך לשלם עבור העובד, אך לא תמיד. צבירת ימי חופשה תחושב לפי מספר ימי העבודה שהעובד עבד בפועל באותה השנה.

ביטוח פרטי

אם יש לכם בנוסף לביטוח לאומי ביטוחים פרטיים נוספים צרו קשר עם סוכן הביטוח שלכם ובררו למה אתם זכאים באיזו מסגרת, לדוגמה ביטוח אובדן כושר עבודה.

מוות כתוצאה מתאונת עבודה

במקרה המצער שבו הנפגע מתאונת העבודה נפטר כתוצאה מהתאונה ישנן זכויות המועברות לבני משפחתו כגון גמלת תלויים, מענקים לבני המשפחה, שיקום תעסוקתי לאלמנ/ה, דמי מחייה לבן או לבת של הנפגע ועוד. גם במקרה בו נפטר אדם שקיבל קצבה של נפגע עבודה ישנן זכויות לקרובי משפחתו כמו קצבת שאירים או מענק פטירה. יש לבחון כל מקרה לגופו.

מחפש עו"ד שיעשה עבורך את העבודה? פנה אלי ואשיג את מה שמגיע לך!

נגן וידאו אודות צילום מסך - עו''ד תאונות עבודה
תמונה של עו''ד יוליה שנקר
עו''ד יוליה שנקר

בשנת 2003 סיימתי את לימודי המשפטים וקיבלתי תואר LL.B במשפטים. את ההתמחות שלי עשיתי בפרקליטות אזרחית של מחוז תל-אביב ועמדתי בהצלחה רבה במבחני הלשכה. החל משנת 2004 אני חברה בלשכת עורכי הדין. עד שנת 2013 עבדתי במשרד עו"ד מוביל בתחום הנזיקין והביטוח וייצגתי לקוחות פרטיים, חברות ביטוח, עירייה גדולה, חברות שונות. בשנת 2014 קיבלתי רישיון לשמש כנוטריון. מזה כ-4 וחצי שנים אני משמשת כדירקטורית בחברת עוצ"מ (חברה לניהול קופות גמל וקרנות השתלמות).
מזה למעלה מעשור אני פעילה מאוד בלשכת עורכי הדין. בשנת 2019 נבחרתי לשמש כחברת ועד מחוז מרכז בלשכת עורכי הדין ובבחירות שהתקיימו בשנת 2023 נבחרתי לשמש בתפקיד זה לקדנציה נוספת. כיום אני משמשת בנוסף כיו"ר ועדת נזיקין של מחוז מרכז ובעברי שימשתי כיו"ר ועדת פלת"ד ויו"ר ועדת קליטת עליה של מחוז ת"א וסגנית יו"ר ועדת נוטריונים של מחוז מרכז. במסגרת תפקידי בלשכת עורכי הדין אני מרכזת השתלמויות מקצועיות, ערבי וימי עיון, כנסים מקצועיים ומרצה בפני עורכי דין וארגוני עובדים שונים. משרדי מונה מספר עורכי דין ומספק שירותים משפטיים רבים בעיקר בתחום הנזיקין והביטוח.

- שתפו דף זה
חייג ואשיג עבורך את כל מה שמגיע לך!
או השאירו פרטים
תחומי עיסוק