פקודת הנזיקין

Untitled-1
פקודת הנזיקין - נוסח חדש

מהי פקודת הנזיקין? מהו מבנה הפקודה? כיצד הפקודה מסדירה את דיני הנזיקין במדינת ישראל? מה הבסיס המשפטי להגשת תביעת תאונת דרכים או רשלנות רפואית? עו"ד יוליה שנקר הכינה עבורכם מדריך מקצועי ומקיף בנושא פקודת נזיקין.

מהי פקודת הנזיקין?

כדאי לדעת כי פקודת הנזיקין היא פקודה שפורסמה בשנת 1944, עוד בימי ממשלת המנדט הבריטי, והפקודה נקלטה במשפט הישראלי ויש לה מעמד שווה לחוקים הנחקקים בכנסת ישראל. פקודת נזיקין מסדירה את יסודות ועקרונות דיני הנזיקין במדינה, היא קובעת ומגדירה את עוולות הרשלנות ועוולות הפרת חובה חקוקה בתור עוולות מסגרת, ובנוסף היא קובעת מספר עוולות נזיקיות אחרות המצויות בחוקים שונים, כמו חוק איסור לשון הרע.

 

פקודת הנזיקין - נוסח חדש

 

ב-1 באוקטובר 1968 נכנס לתוקף נוסח חדש לפקודה, וסעיף 1 בפקודת הנזיקין (נוסח חדש) קובע כי בהתאם לפקודת הפרשנות תתפרש פקודת הנזיקין על פי עקרונות הפרשנות המשפטית המקובלים באנגליה, ובנוסף הנוסח החדש קובע כי משמעות הביטויים שכלולים בפקודה החדשה הינם בעלי משמעות הנודעת למקביליהם במשפט האנגלי, לכן יש לפרשם בדרך זו. מסיבה זו, הנוסח החדש כולל בסופו מילון מונחים עברי – אנגלי. מאז פרסום הנוסח החדש בוצעו כ-12 תיקונים בפקודה, והתיקון האחרון נערך ב-2018.

מקרים נפוצים להגשת תביעות נזיקין

השכיחות הגבוהה ביותר של תביעה לפי פקודת נזיקין הינם:

מבנה הפקודה

בפקודת הנזיקין (נוסח חדש) ישנם שלושה חלקים עיקריים, החלק הראשון מתייחס לעוולות שונות וכולל דרישות מסוימות להטלת אחריות בנזיקין על מנת לקבל פיצויים, החלק השני מתייחס לעקרונות הכלליים הקובעים מתי ניתן להטיל אחריות בנזיקין והחלק השלישי קובע את העקרונות הכלליים הנוגעים לסעדים ולחישוב פיצויים.

חלק ראשון – העוולות

החלק הראשון בפקודה מתייחס לעוולות, בדומה לחלק הקיים הנוגע לעבירות בחוק העונשים (סעיפים 23 עד 63). חלק זה קובע כי העוולות שונות זו מזו, לכן באופן כללי הפקודה קובעת כי בכדי להטיל אחריות לתשלום פיצויים יש לעמוד בשלוש דרישות, והדרישות הינן:

דרישה 1 – התנהגות עוולתית (אשם)

דרישה זו מהווה אנלוגיה לדין הפלילי, מאחר שבחלק גדול מהמקרים אין צורך להוכיח אחריות מוחלטת, לכן האדם האשם (מעוול) נדרש לשלם אם התנהגותו כלולה במסגרת של אחת העוולות.

דרישה 2 – קשר סיבתי

הדרישה השנייה דורשת שההתנהגות העוולתית תהיה הגורם שהביא לנזק. דרישה זו קובעת כי יש צורך בקשר סיבתי המוגדר בשני אופנים – קשר סיבתי עובדתי וקשר סיבתי משפטי.

דרישה 3 – נזק שנגרם לתובע

הדרישה השלישית קובעת כי אם לא נגרם נזק מכל סוג, ממוני או פיזי, הרי שאין עילה להגשת התביעה.

חלק שני – עקרונות כלליים (אחריות בנזיקין)

חלק זה כללי וקובע את העקרונות להטלת אחריות בנזיקין. החלק הכללי בפקודה אינו ממצה ויש עקרונות רבים שאינם מופיעים בה, אך עקרונות אלו מקבלים התייחסות בפסיקה, סעיף 1 עד 22.

חלק שלישי – עקרונות סעדים

החלק השלישי קובע עקרונות הנוגעים לסעדים, כיצד לחשב פיצויים ומתי ניתן להוציא צו מניעה, מתי ואיך לתת תרופה, סעיף 64 ואילך.

מה עושים במקרה של תביעה בגין פציעה שנגרמה במקומות ציבוריים (רחובות עיר לדוגמה)?

לעתים קרובות אנשים נופלים ברחוב כתוצאה ממפגע המצוי באחריות העירייה. תאונות אלה מכונות "תאונות מדרכה" והתביעה לרוב מוגשת כנגד הרשות המקומית שבשטחה ובאחריותה המפגע שגרם לפציעה או כנגד גורם אחר שבאחריותו מצוי המפגע (לדוגמה שוחות של חברת חשמל, בזק וכיו"ב).

ישנן מגוון סיבות שעלולות לגרום לפגיעה בתאונת מדרכה. דוגמאות למכשולים ומפגעים ברחוב שגורמים לתאונת מדרכה הם: הפרשי גבהים באבני המדרכה, מדרכה או כביש שבורים, שורשים שגורמים להתרוממות המדרכה ולאי-יושר, מדרגות שבורות, הצטברות פסולת שלא פונתה ומהווה מפגע בטיחותי וסכנה להולכי רגל ועוד. חשוב להבהיר ולדעת שהמפגעים אלה שנמצאים באחריות העירייה, בהחלט עשויים לזכות אותך לקבל פיצוי בגין נזקי גוף שנגרמו לך כתוצאה מהתאונה.

חשוב לדעת שלא מדובר בחובה מוחלטת החלה על העירייה שבה התרחשה התאונה. התובע נדרש לבסס ולהוכיח את טענותיו, שכן ישנם מקרים ומצבים שבהם הנפילה אינה נובעת ממפגע בטיחותי שנוצר בשל רשלנות גורם כלשהו בעירייה או מי מטעמה.

גובה הפיצוי נקבע בהתאם לחומרת הפציעה, גיל הנפגע, מצבו התעסוקתי והשפעת הפציעה על עתידו הרפואי והתעסוקתי. שאלות אלו נבחנות באמצעות חוות דעת רפואיות.

תביעות בגין פציעה במדרכה מוגשות בהתאם לפקודת הנזיקין (סעיפי רשלנות) ופקודת העיריות.

מה עושים במקרה של רשלנות רפואית?

במקרה של רשלנות רפואית נטל ההוכחה חל על המטופל התובע. בעזרת ליווי מקצועי של עורך דין רשלנות רפואית יש להוכיח קיומה של רשלנות, וחשוב לדעת כי בפקודת הנזיקין עצמה אין הגדרה של המונח רשלנות רפואית אלא רק רשלנות.

לפני נוסח פקודת הנזיקין התובע נדרש להוכיח שלוש נקודות עיקריות:

  • התרחשות של מעשה רשלני, בהתאם לסעיף 35 לפקודה, כאשר רשלנות מוגדרת כמעשה שאדם סביר לא היה עושה באותן נסיבות, או שמדובר באי עשיית מעשה שאדם סביר היה מבצע בנסיבות אלו. במקרה של רשלנות רפואית יש להוכיח כי הרופא לא השתמש במיומנות הנדרשת או שהוא לא נקט בזהירות המתבקשת ממנו כרופא מקצועי.
  • הוכחת גרימת נזק לתובע. פקודת נזיקין קובעת כי ההגדרה של נזק כוללת פגיעה בחיים, רווחה גופנית, נכס וכו'.
  • הוכחת קשר סיבתי בין הרשלנות הרפואית לבין הנזק שנגרם למגיש התביעה.

הגדרת אשם בפקודת נזיקין

בסעיף 64 לפקודה ההגדרה של המונח אשם כוללת מעשה או מחדל המהווים עוולה (לפי הפקודה), או שהם עוולה שגרמה לנזק, או שהם התרשלות והפרת חובה מוגדרת כעוולה. כאשר בית המשפט פועל במסגרת של רשלנות הוא מתייחס בין היתר למושג אשם תורם, לכן הוא עשוי להקצות אחוזי אשם לכל צד המעורב בתאונה או במעשה העוולה.

סעיף 68 לפקודה מגדיר את המונח אשם תורם בדרך הבאה: "סבל אדם נזק, מקצתו עקב אשמו ומקצתו עקב אשמו של אחר, לא תיכשל תביעת פיצויים בעד הנזק מחמת אשמו של הניזוק, אלא שהפיצויים שייפרעו יופחתו בשיעור שבית המשפט ימצא לנכון ולצודק, תוך התחשבות במידת אחריותו של התובע לנזק". כלומר, זו טענה של הגנה משפטית בעלה נזיקית שניתן להעלות כנגד התובע כדי להפחית את היקף הפיצויים המגיע לניזוק, כמובן בהתאם לחומרת אשמתו התורמת.

מה החשיבות על ייצוג משפטי הולם?

פקודת נזיקין עוסקת בפגיעות ונזקים שנגרמו לגופו של אדם מסוים או לרכושו, זהו נושא משפטי מורכב ומאתגר ונטל ההוכחה חל לרוב על מגיש התביעה. לכן, אין לוותר על ייצוג וליווי משפטי של עורך דין המתמחה בדיני נזיקין, לדוגמה עורך דין רשלנות רפואית.

עו"ד יוליה שנקר מתמחה בין היתר בדיני נזיקין ובניהול תביעות לפי פקודת הנזיקין. משרד עורכי דין יוליה שנקר ישיג עבורכם ועבורכן את התוצאה המשפטית הטובה ביותר. אנא צרו קשר עם המשרד באמצעות הטלפון או השאירו פרטים ליצירת קשר באתר.

* האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.

תמונה של עו''ד יוליה שנקר
עו''ד יוליה שנקר

בשנת 2003 סיימתי את לימודי המשפטים וקיבלתי תואר LL.B במשפטים. את ההתמחות שלי עשיתי בפרקליטות אזרחית של מחוז תל-אביב ועמדתי בהצלחה רבה במבחני הלשכה. החל משנת 2004 אני חברה בלשכת עורכי הדין. עד שנת 2013 עבדתי במשרד עו"ד מוביל בתחום הנזיקין והביטוח וייצגתי לקוחות פרטיים, חברות ביטוח, עירייה גדולה, חברות שונות. בשנת 2014 קיבלתי רישיון לשמש כנוטריון. מזה כ-4 וחצי שנים אני משמשת כדירקטורית בחברת עוצ"מ (חברה לניהול קופות גמל וקרנות השתלמות).
מזה למעלה מעשור אני פעילה מאוד בלשכת עורכי הדין. בשנת 2019 נבחרתי לשמש כחברת ועד מחוז מרכז בלשכת עורכי הדין ובבחירות שהתקיימו בשנת 2023 נבחרתי לשמש בתפקיד זה לקדנציה נוספת. כיום אני משמשת בנוסף כיו"ר ועדת נזיקין של מחוז מרכז ובעברי שימשתי כיו"ר ועדת פלת"ד ויו"ר ועדת קליטת עליה של מחוז ת"א וסגנית יו"ר ועדת נוטריונים של מחוז מרכז. במסגרת תפקידי בלשכת עורכי הדין אני מרכזת השתלמויות מקצועיות, ערבי וימי עיון, כנסים מקצועיים ומרצה בפני עורכי דין וארגוני עובדים שונים. משרדי מונה מספר עורכי דין ומספק שירותים משפטיים רבים בעיקר בתחום הנזיקין והביטוח.

- שתפו דף זה
לייעוץ ראשוני חייגו עכשיו!
או השאירו פרטים
מאמרים נוספים
בית אבות מלא בסימני שאלה
מי משלם עבור בית אבות?

ההחלטה על מעבר לבית אבות אינה פשוטה עבור ההורים בני הגיל השלישי וילדיהם, אך חשוב לזכור כי בית אבות מציע פתרון דיור נוח ובטיחותי הכולל

קראו עוד
5 people are talking about easing the conditions
קצבת שירותים מיוחדים

מהי קצבת שירותים מיוחדים? מה ההגדרה של שירותים מיוחדים? מי זכאי? מהם הקריטריונים לקבלת גמלת שירותים מיוחדים מהמוסד לביטוח לאומי? מה גובה הקצבה? כיצד קובעים

קראו עוד
פקודת הנזיקין - נוסח חדש
פקודת הנזיקין

מהי פקודת הנזיקין? מהו מבנה הפקודה? כיצד הפקודה מסדירה את דיני הנזיקין במדינת ישראל? מה הבסיס המשפטי להגשת תביעת תאונת דרכים או רשלנות רפואית? עו"ד

קראו עוד
מטפלת סיעודית עוזרת למבוגרת לאכול
זכאות לעובד זר ביטוח לאומי

מטופלים שאינם שוהים במסגרת מוסדית, למעט שהייה בדיור מוגן או במחלקת אשפוז יום, הזקוקים למטפל סיעודי במשרה מלאה, עשויים להיות זכאים להיתר להעסקת עובד זר,

קראו עוד
עקבו אחרי