חוק הירושה מסדיר את הדרכים לעשיית צוואה, ובפועל יש ארבע צורות לעריכת המסמך המשפטי המחייב: צוואה בכתב יד, צוואה בפני רשות, צוואה בעדים וצוואה בעל פה. לכל אחת מצורות הצוואה יש דרישות ייחודיות ומבנה שונה, לכן חשוב להקפיד על הכללים על מנת להבטיח שהצוואה תהיה תקפה ע"פ החוק בישראל.
סעיף 20 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965, מגדיר מהי צוואה בעדים וקובע כי צוואה מסוג זה חייבת להיות בכתב. יש לציין את התאריך המדויק והמצווה חייב לחתום על המסמך בפני שני עדים לאחר שהוא מצהיר בפניהם שזו צוואתו. העדים נדרשים לאשר במעמד זה באמצעות חתימה ידנית על מסמך הצוואה שהם עדים לכך שהמצווה הצהיר שזו צוואתו וחתם עליה בפניהם.
כדי להבין מה מאפיין צוואה בעדים, מהן דרישות החוק לצוואה בעדים וכיצד לערוך אותה על פי החוק המחייב, עו"ד יוליה שנקר הכינה עבורנו מדריך בנושא.
מהי צוואה בעדים?
צוואה מאפשרת לכל אדם להורות כיצד יחולק עיזבונו לאחר פטירתו. חוק הירושה קובע שיש ארבע צורות לעריכת הצוואה, כאשר צוואה בעדים היא אחת מהצורות המוכרות בחוק, זו גם אחת מהצוואות הפופולריות ביותר.
סעיף 20 לחוק הירושה קובע כי צוואה בעדים היא צוואה הנערכת במעמד שני אנשים, כאשר כל אחד מהעדים חייב לעמוד בתנאים שנקבעו בחוק, והמצווה קובע שהם העדים לעריכת צוואתו, כלומר "עדי קיום". נוכחות העדים נדרשת על מנת להוכיח את אמיתות הצוואה, וכדי להבטיח שהמצווה ערך אותה מרצונו החופשי בלבד.
החוק מכיר באפשרות לעריכת הצוואה בעדים ללא צורך בנוכחות ובחתימתו של עורך דין צוואות וירושות, והדרישה היא חתימה של שני עדים. העדים לצוואתו של המוריש לא צריכים לדעת מה תוכן הצוואה. הם אינם נדרשים לשפוט ולהחליט האם המצווה צלול בדעתו, ולמעשה התפקיד שלהם הוא לשמש כעדים בלבד לעריכת הצוואה.
מה הכללים והצורה של צוואה בעדים?
הכללים והצורה לעריכת הצוואה בעדים נקבעו בסעיף 20 לחוק הירושה. דרישות החוק לצוואה בעדים קובעות כי העדים לעריכת הצוואה חייבים לעמוד בכל התנאים המחייבים של כשרות עדים לצוואה. אנו נרחיב על כך בהמשך המדריך.
החוק קובע את הצורה של צוואה זו, לכן הצוואה חייבת להיות בכתב יד או מודפסת, לכלול תאריך, הצהרה, חתימה של המצווה וחתימה של העדים על כל אחד מעמודי הצוואה ובסופה. יש שפע דוגמאות לצוואה בעדים שניתן למצוא ברשת האינטרנט, עדיף לבחור נוסח מאתר של עורך דין מנוסה לענייני צוואות וירושות.
כיצד לערוך נכון צוואה בעדים?
כדי לערוך נכון צוואה בעדים ולהבטיח שתהיה בעל תוקף משפטי מחייב יש לערוך את הצוואה בדרך הבאה:
- צוואה כתובה בכתב יד קריא או מודפסת.
- תאריך עדכני בו נערכה הצוואה (בכתב יד או מודפס).
- הצהרה בפני שני עדים על כך שזו אכן צוואתו של המצווה.
- חתימה של המצווה, לאחר ההצהרה, בכתב ידו ובפני שני העדים.
- אישור של שני העדים בכתב ובחתימה כי המצווה הצהיר שזו צוואתו וחתם בפניהם על המסמך.
- מומלץ לעדים לחתום על כל אחד מדפי הצוואה וליד כל תיקון, אם היה כזה.
- עריכת הצוואה וכל הפעולות הנדרשות בגינה נעשו באותו מעמד.
מתי צוואה מסוג זה תקינה?
בפסק דין בריל, קבע השופט ח' כהן את הדרישות לעריכת הצוואה בעדים, לכן אם מקפידים על הכללים שפירטנו בפסקה הקודמת הצוואה תהיה תקינה. מומלץ לערוך את הצוואה בעזרת עורך דין מיומן כדי להבטיח את תקינותה.
מה הגורמים לפסילת צוואת בעדים?
החוק מכיר האפשרות לפסילת צוואה שנערכה בפני עדים, וניתן להגיש התנגדות לקיום הצוואה, בהתאם לעילות הקבועות בחוק הירושה. אם נפלו פגמים בצוואה ניתן להגיש התנגדות לקיומה, לדוגמה התנגדות בטיעון של אי כשרות עדים לצוואה.
במקרה שאין פגמים בצוואה בודקים את סיבות עריכתה כדי לבדוק האם קיימת עילה לפסילתה, מתוך העילות הקבועות בחוק הירושה כגון: השפעה בלתי הוגנת, היעדר כשירות של המצווה, היעדר עדים, מעורבות בעריכת הצוואה וכו'.
כדאי לדעת כי בבתי המשפט נוטים לכבד את רצונו של המנוח, לכן עושים מאמץ להתגבר על פגמים צורניים בצוואת המנוח.
מי יכול להיות עד לצוואה זו?
חשוב לדעת כי התנאים שנקבעו לצורך כשרות עדים לצוואה מסוג זה חייבים להתקיים במלואם:
- העדים חייבים להיות מעל גיל 18.
- העד לא הוכרז כפסול דין.
- העד או בן/בת זוגו אינם נהנים מהצוואה.
- המצווה לא מוריש לעד או לבן/בת זוגו חלק מהעיזבון במסגרת צוואתו.
אם המצווה החליט לצוות דבר מה לאדם ששימש כעד לעריכת צוואתו או שהוא מחליט להוריש דבר מה לבן/בת זוגו של העד, ההוראה המופיעה בצוואתו לטובת העד או לטובת בן/בת זוגו תהא בטלה. יש להקפיד על כשרות עדים לצוואה על מנת שהיא תהיה תקינה ובעלת תוקף משפטי.
כדי לערוך צוואה חוקית ותקפה מומלץ לערוך את הצוואה בעזרת עו"ד צוואות וירושות. משרד עו"ד יוליה שנקר מתמחה בעריכת כל סוגי הצוואות – אנחנו נשמח להעניק עבורכם ייעוץ משפטי וליווי מקצועי צמוד עד להשגת התוצאה המשפטית הרצויה והמיטבית. למידע נוסף ולתיאום פגישה במשרדנו – התקשרו עכשיו או השאירו הודעה באתר!
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.