מהי מיקרוטראומה? כיצד נגרם נזק מצטבר לעובד במהלך עבודתו? מהי הלכת הפגיעה בעבודה מסוג מיקרוטראומה? האם ניתן לתבוע את ביטוח לאומי ולקבל פיצוי כספי? מדוע חשוב לפנות לייעוץ משפטי ולקבל ייצוג וליווי מקצועי של עו"ד ביטוח לאומי או עו"ד נזקי גוף?
ובכן, עובד שנפגע במהלך עבודתו עשוי להיות מוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי כנפגע עבודה, אך החוק בארץ מתייחס רק למחלת מקצוע ולתאונת עבודה. יש עובדים שנפגעים בעבודתם כתוצאה מפעולות חוזרות ומתמשכות במהלך עבודתם, לדוגמה סבל הסוחב משקל רב, נהג הסובל מכאבי גב בגין נהיגה ממושכת בדרכים לא סלולות ומלאות במהמורות, עובד חלוקה של בלוני גז הסוחב משקלים גדולים על גבו, טבח שקוצץ מדי יום ירקות, קלדנית הסובלת מתסמונת התעלה הקרפלית ועוד.
לכן, בית הדין לעבודה גיבש את הלכת הפגיעה בעבודה מסוג מיקרוטראומה, שאינה קיימת בחקיקה, ובעזרת עו"ד ביטוח לאומי ניתן לקבל הכרה בפגיעה זו כנזק גופני מוכח כל עוד מתקיימים התנאים שנקבעו בהלכה.
מהי מיקרוטראומה?
עובדים רבים נפגעים במהלך עבודתם והמוסד לביטוח לאומי עשוי להכיר בפגיעה ולקבוע נכות ופיצוי כספי. סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי מגדיר מהי פגיעה בעבודה וקיים סיווג לשני מצבים עיקריים:
תאונת עבודה – תאונה שאירעה לשכיר או לעצמאי תוך כדי עבודתו.
מחלת מקצוע – מחלה המוגדרת כמחלקת מקצוע לפי הוראות סעיף 85 לחוק הביטוח הלאומי, כל עוד המחלה כלולה ברשימה הסגורה של מחלות המקצוע בתוספת לתקנות הביטוח הלאומי.
הרשימה הסגורה של המחלות עוררה קשיים וגרמה לאי צדק עבור המבוטחים שעבודתם גרמה להתפתחות מחלה שאינה מסווגת כתאונת עבודה ואינה נמנית על הרשימה של המחלות בתקנות, לכן בתי המשפט הכירו בנחיצות הלכת המיקרוטראומה.
ההגדרה של מיקרוטראומה (מיקרו = זעיר, טראומה = פגיעה) היא נזק שנגרם לשכיר או לעצמאי כתוצאה מתאונות זעירות רבות ומתמשכות (פעולות חוזרות ונשנות), שכל אחת מהתאונות הזעירות תרמה לנזק הולך ומצטבר כל שבסופו של דבר נגרם למבוטח נזק משמעותי המביא לפגיעה ולאי כושר לעבודה.
מהם התסמינים הנפוצים של מיקרוטראומה?
התסמינים הנפוצים של מיקרוטראומה הינם:
תאונות זעירות חוזרות ונשנות – רצף של תאונות זעירות בשל תנועות ופעולות חוזרות ונשנות במהלך העבודה, כאשר כל אחת מהן תרמה להתפתחות הנזק.
תנועות זהות או דומות – התנועות של הנפגע צריכות להיות זהות או דומות במהותן.
רצף תנועות – ניתן להוכיח רצף של תנועות זהות או דומות במהלך יום העבודה.
תנועות של איבר מסוים בגוף – התנועות החוזרות ונשנות פעלו על איבר או אזור מוגדר בגוף.
דוגמאות לפגיעות שנקבעו כתאונת עבודה לפי הלכת מיקרוטראומה:
תסמונת התעלה הקרפלית – קלדניות, מזכירות, מפתחי תוכנה, עובדי בניין (מכשירים רוטטים), ספרים וכו'.
פגיעות גב כולל בלט או פריצת דיסק – סבלים, נהגי משאיות, עובדי בניין (מכשירים רוטטים) וכו'.
פגיעות בכתפיים וברצועות – נגרים, עובדי מוסך, צבעים וכו'.
מרפק טניס – פחחים, נגרים וכו'.
COPD ואסתמה – נגרים ועובדים בתעשיות השונות שבהם נחשפים לחומרים מסוכנים או מגרים כמו אבק, כימיקלים, דלקים וכו'.
איך ניתן להוכיח מיקרוטראומה?
כדי להוכיח מיקרוטראומה ביטוח לאומי יש לפנות אל עו"ד ביטוח לאומי (או נזקי גוף) ובעזרתו ניתן להוכיח תשתית עובדתית למקרה המוכר כמיקרוטראומה. עורך הדין נדרש להוכיח כי הפגיעה או המחלה ממנה התובע סובל נגרמה כתוצאה מתאונות זעירות חוזרות ונשנות, ועליו להוכיח שהתנועות זהות או דומות, יש רצף של תנועות במהלך יום העבודה והתנועות שגרמו לנזק פעלו על מקום מוגדר בגופו של הנפגע.
כדי לקבוע את התשתית העובדתית לקיומה של מיקרוטראומה, עורך הדין אוסף מסמכים ומידע מהעובד ומהמעסיק שלו, ממנהל העבודה וממונה הבטיחות, ועליו לפרט את סדר יומו של העובד, פעולות שהעובד ביצע במהלך יום עבודתו, תנועות בכל אחת מהפעולות, תדירות הפעולות ביום העבודה ויש לפרט גם על האזור בגוף שנפגע בשל התנועות החוזרות ונשנות, דומות או זהות, במהלך העבודה.
לאחר איסוף הנתונים עורך הדין צריך לקבוע קשר סיבתי בעזרת רופא מומחה, ויש להציג מסמך רשמי מהרופא, כלומר חוות דעת מקצועית, מפורטת ומנומקת להוכחת הקשר הסיבתי על סמך התשתית העובדתית. לאחר הגשת תביעת מיקרוטראומה ביטוח לאומי, רופא מטעם ביטוח לאומי בוחן את הקשר הסיבתי בהתאם להלכת סיטרוק ועליו לקבוע האם קיימת סבירות מעל 50% בין העבודה לבין הליקוי ממנו המבוטח סובל. אם הרופא קובע כי לעבודת המבוטח יש השפעה משמעותית על הליקוי בשיעור של יותר מ-20% – המבוטח יוכר כנפגע עבודה לפי הלכת מיקרוטראומה.
איך מפצים אדם אשר יוכר כנפגע מיקרוטראומה?
אם ביטוח לאומי מכיר בפגיעה כמיקרוטראומה, הנפגש יקבל דמי נכות (זמנית או קבועה) לפי סוג הפגיעה ובהתאם לתקנות הביטוח הלאומי לעניין זה. ידוע כי הוועדה הרפואית בביטוח לאומי נוטה לדחות תביעות בגין מיקרוטראומה, ובמקרה זה ניתן להגיש תביעה לבית הדין האזורי לעבודה.
מיקרוטראומה יכולה להיתפס כתאונת עבודה בעיני החוק?
חשוב לציין כי עובד שנפגע בתאונה עבודה ומעניין לקבל הכרה מכוח הלכת המיקרוטראומה חייב להוכיח תשתית עובדתית לפגיעה המצטברת של נזקים קטנים שתרמו להיווצרות נזק אחד גדול. הלכה למעשה, הלכת המיקרוטראומה נוצרה במטרה להכיר במבוטח כנפגע עבודה במצבים שבהם הפגיעה אינה מאפשרת לו לקבל הכרה בפגיעה לפי דוקטרינת תאונת עבודה או מחלת מקצוע.
למידע נוסף ולהגשת תביעה לפי הלכת מיקרוטראומה – צרו קשר עוד היום עם משרד עו"ד יוליה שנקר.
* האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.