כל תושב ישראל מעל גיל 18 חייב על פי חוק להיות מבוטח במוסד לביטוח לאומי ולשלם דמי ביטוח המקנים לו זכאות לרוב הקצבאות, בכפוף לקריטריונים שנקבעו. בנוסף לזאת, יש לשלם דמי ביטוח בריאות למוסד לביטוח לאומי על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי. החובה חלה על שכירים ועצמאים כאחד, כולל גמלאים, סטודנטים, אסירים וחיילים, למעט חריגים הפטורים מתשלום דמי ביטוח לאומי כמו נכי עבודה ומקבלי קצבת נכות כללית, חיילים משוחררים (פטור זמני) ועקרת בית.
מה חשוב שנדע?
עורך דין ביטוח לאומי מסביר לנו כי המוסד לביטוח לאומי הוא גוף ממלכתי לביטוח סוציאלי במדינת ישראל למתן סיוע בנושאים כמו מוגבלויות, נכות, זקנה, מחלות, תאונות עבודה, היריון, לידה ואבטלה. התפקיד המרכזי של ביטוח לאומי הוא להבטיח אמצעי מחיה לתושבי המדינה שאינם יכולים להתפרנס בכבוד למחייתם ולכל תושב ישראל הזקוק לסיוע בגלל מצוקה מסוימת. יחד עם זאת, כדי לממש את מלוא הזכויות המגיעות לתושב ישראל מביטוח לאומי, חשוב להיוועץ עם עורך דין לביטוח לאומי מאחר שההתמודדות עם הגשת תביעה למימוש הזכויות מול ביטוח לאומי אינה פשוטה, וללא ייעוץ משפטי וייצוג הניתן על ידי עורך דין לביטוח לאומי קשה להשיג את התוצאה הרצויה כמו קבלת קצבה או פיצוי כספי, ולא פעם התביעה נדחית ויש המוותרים על הזכויות המגיעות להם על פי חוק.
מהו המוסד לביטוח לאומי? מדוע חשוב לפנות לייעוץ משפטי ולליווי מקצועי של עו"ד ביטוח לאומי? איך לנהל נכון תביעות ביטוח לאומי? איך מגישים תביעה בגין תאונת עבודה, מחלת מקצוע, תאונת דרכים הנחשבת כתאונה עבודה וכדומה? מה לעשות אם התביעה נדחתה על ידי המוסד לביטוח לאומי? כיצד לממש את מלוא הזכויות המגיעות לכם על פי תקנות הביטוח הלאומי?
עו"ד יוליה שנקר מתמחה בניהול תביעות מול המוסד לביטוח לאומי והכנה לקראת הוועדה הרפואית, לענייני נפגעי תאונות עבודה, מחלות מקצוע, מיקרוטראומה וקביעת נכות מעבודה או נכות כללית, ובמימוש זכויות המגיעות לנפגעי פעולות איבה, הורים לילד נכה, גיל שלישי, זכויות רפואיות ועוד.
המוסד לביטוח לאומי – רקע כללי
המוסד לביטוח לאומי פועל מתוקף חוק הביטוח הלאומי שאושר בכנסת בשנת 1953. המוסד לביטוח לאומי נחשב לאחד מעמודי התווך במדיניות החברתית במדינת ישראל ותפקידו להבטיח בסיס כלכלי לקיומן של אוכלוסיות חלשות, יחידים ומשפחות שנקלעו למצוקה כלכלית.
בנוסף, תפקידו לשלם קצבאות וגמלאות לזכאים (מובטלים, נכים, מוגבלים בניידות, נפגעי עבודה, מיעוטי הכנסה, קשישים סיעודיים, נפגעי פעולות טרור ואיבה, משפחות עם ילדים, משרתי מילואים ועוד), למשל הבטחת הכנסה וקצבת נכות כללית (זמנית או קבועה), לסייע בשיקום ובהכשרה מקצועית לאוכלוסיות שונות כמו נכים, נפגעי פעולות איבה ואלמנות, וביטוח לאומי מציע שירותי ייעוץ וסיעוד לקשישים.
בתוך כך, התהליך למיצוי זכויות בביטוח הלאומי אינו פשוט וזהו הליך מורכב הדורש ידע וניסיון, לכן אין לוותר על עורך דין לענייני ביטוח לאומי, ומשרד עו"ד יוליה שנקר עומד לרשותכם ומסייע לכם לממש את כל הזכויות המגיעות לכם.
ביורוקרטיה מורכבת, מייגעת ומתישה
אזרחים רבים נאלצים לפנות לביטוח לאומי על מנת לממש זכויות המגיעות להם על פי חוק. האזרח מתקשה להתמודד לבד מול עוצמתו של המוסד לביטוח לאומי, ולא פעם הוא ניצב חסר אונים מול הגוף שאמור לסייע לו דווקא בשעה הכי קשה בחייו.
כאשר מנסים להגיש תביעה ולעמוד על הזכויות שמגיעות לאזרח מביטוח לאומי, יש להתמודד עם בירוקרטיה מורכבת ומסובכת, חוקים מורכבים, תקנות קשות להבנה, ולעיתים יש לעבור ועדה רפואית. אם מנסים להתמודד לבד מול ביטוח לאומי הדבר עשוי להיות בעוכרינו מאחר שנדרש ידע, ניסיון רב והכרות עם החוקים והתקנות כדי לממש את מלא הזכויות.
לכן, אין לוותר על ליווי משפטי של עורכת דין לביטוח לאומי, וחשוב לבחור נכון עורך דין נגד ביטוח לאומי כדי לבחון את הזכויות המגיעות לאזרח, למלא נכון את הטפסים המתאימים, לבחון את היתכנות וכדאיות הגשת התביעה ולמקסם פיצויים.
מהן הסיבות העיקריות לפנייה ולהגשת תביעות ביטוח לאומי?
יש מגוון סיבות לפנייה ולהגשת תביעה למוסד לביטוח לאומי, הסיבות העיקריות הן:
תאונות עבודה – ניתן להגיש תביעה בעזרת עורך דין ביטוח לאומי כדי לממש דמי פגיעה, טיפול רפואי ללא עלות ולהגיש תביעת נכות מעבודה. עו"ד ביטוח לאומי נחוץ גם כאשר מגישים תביעה להכרה בתאונת דרכים כתאונת עבודה.
מחלות מקצוע – ניתן להגיש תביעה בגין מחלת מקצוע או מיקרוטראומה. סעיף 85 לחוק הביטוח הלאומי מגדיר וקובע את מחלות המקצוע, ובתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח מפני פגיעה בעבודה) יש בתופסת השנייה רשימה של מחלות בגינן ניתן לקבל דמי פגיעה, קצבת נכות מעבודה, פיצוי כספי חד פעמי וזכויות אחרות. אם המחלה אינה מופיעה ברשימה בוחנים אפשרות להכרה בפגיעה על פי עקרון המיקרוטראומה.
תביעת נכות כללית – תביעה לקבלת נכות כללית בעקבות פציעה או מחלה, בהתאם לקריטריונים שנקבעו. יש לעבור ועדה רפואית לקביעת דרגת הנכות, ולא פעם רק בעזרת עורך דין ערעור ביטוח לאומי משיגים את אחוזי הנכות ומממשים את מלוא הזכויות.
ילד נכה – המוסד לביטוח לאומי משלם גמלת ילד נכה, בהתאם לקריטריונים.
נפגעי פעולות איבה – מבוטחים המוגדרים כנפגעי פעולות טרור או איבה ובני משפחותיהם זכאים לתגמולים כספיים ולמגוון הטבות משתלמות, שלא כדאי לפספס.
גיל שלישי – קצבת אזרח ותיק, גמלת אזרח ותיק מיוחדת, מענק חימום, קצבת סיעוד לקשישים בגיל הפרישה בכסף ו/או בשירותי סיעוד.
נפגעי תאונות – דמי תאונה או קצבה למשך 90 ימים.
זכויות רפואיות – קבלת מימון לטיפול רפואי ולשיקום במקרה של מחלות קשות כמו סרטן, טרשת נפוצה, ALS, קרוהן, פוליו, קצבת תלות בעזרת הזולת, הריון, לידה ועוד.
שיקום מקצועי – השיקום המקצועי נועד להכשיר אוכלוסיות זכאיות כמו נכים, בעלי מוגבלות ואלמנות, להשתלב בשוק העבודה באמצעות הכשרה מקצועית מקיפה, לימודים והשמה. שירותי השיקום המקצועי ניתנים במגוון דרכים, בין היתר באמצעות טיפול פרטני, קבוצות תמיכה, סדנאות ופעילות בקהילה.
למה לא לוותר על עורך דין לביטוח לאומי?
באתר של ביטוח לאומי ניתן למצוא את כל הטפסים הנדרשים למיצוי זכויות ולהגשת תביעה כזו או אחרת. יחד עם זאת, ברוב המקרים מומלץ שלא לוותר על היוועצות וייצוג משפטי הניתן על ידי עורך דין לענייני ביטוח לאומי.
לא מעט אנשים מנסים לממש ולמצות זכויות וקצבאות מהמוסד לביטוח לאומי בצורה עצמאית וללא ייצוג וליווי משפטי. יש מקרים שבהם הם מצליחים להשיג את מבוקשם, אך בדרך כלל ההתמודדות המורכבת קשה מאוד ואם מנסים לטפל בנושא לבד לא מכירים את כל הזכויות והחוקים הרלוונטיים, לכן אין לוותר על ייעוץ משפטי לפני הפנייה לביטוח לאומי. בעזרת עורך דין לתביעת ביטוח לאומי זוכים ליתרונות הבאים:
ניסיון מקצועי והכרות עם החוקים ותקנות ביטוח לאומי – עורך דין לביטוח לאומי מחזיק בניסיון רב ובידע עשיר, הוא מכיר את החוקים והתקנות של המוסד לביטוח לאומי ויודע כיצד לטפל בצורה מקצועית, יעילה ומהירה במקרה, ובעזרתו מגדילים משמעותית את הסיכויים להצלחה בתביעה ובמיצוי הזכויות.
הגנה מקיפה על זכויות המבוטח – רוב המבוטחים אינם מודעים לזכויות המגיעות להם מביטוח לאומי, ורבים מהישראלים אינם יודעים כי הם זכאים להטבות, לזכויות ולקצבאות שונות. עורך דין לביטוח לאומי דואג למיצוי כל הזכויות המגיעות למבוטח, הוא בוחן את נסיבות המקרה ומאפיין את חומרת הפגיעה והנזק שנגרם למבוטח כדי לפעול נכון ולהשיג פיצוי מרבי.
ייצוג מקצועי מול הגורמים השונים בביטוח לאומי – רבים משוכנעים כי פקידי הביטוח הלאומי עושים הכול כדי להימנע מקביעת אחוזי נכות ותשלום קצבאות ופיצויים, ולא פעם תביעות נדחות על הסף ללא הצדקה. עו"ד ביטוח לאומי מעניק ייצוג מקצועי מול המוסד לביטוח לאומי, לרבות ייצוג בוועדות הרפואיות בהתאם לצורך והאפשרות, והליווי והייצוג המשפטי מבטיחים יחס הוגן ותמיכה מפקידי הביטוח הלאומי.
טיפול בביורוקרטיה המתישה – הגשת תביעה למימוש זכויות וקבלת קצבאות ופיצויים היא משימה מתישה הכרוכה בהתמודדות עם ביורוקרטיה רבה. עורך דין לענייני תביעות ביטוח לאומי מטפל בכל הביורוקרטיה, כולל מילוי טפסים, איסוף והשגת מסמכים, והוא מגיש את התביעה בזמן.
חוות דעת רפואית לתמיכה בתביעה – במקרים רבים חייבים להשיג חוות דעת רפואית התומכת בתביעה של המבוטח. עו"ד ביטוח לאומי מכיר רואים מומחים ואנשי מקצוע רלוונטיים כדי להשיג את חוות הדעת הפרטית שתומכת בטיעונים המוצגים בתביעה.
הגשת ערעור – כאשר ביטוח לאומי דוחה את התביעה יש להגיש ערעור, ועורך הדין בוחן את הנימוקים לדחיית התביעה כדי לבדוק האם כדאי להגיש ערעור, ואם כן הוא אחראי על ייצוג המבוטח בפני הגורמים הרלוונטיים.
הליך הגשת תביעה לביטוח לאומי
כדי לממש זכויות ולקבל קצבאות, פיצויים והטבות המגיעות לפי חוק, יש להגיש תביעה מסודרת למוסד לביטוח לאומי. זהו שלב קריטי מאחר שיש למלא ולהגיש את הטפסים הנכונים והרלוונטיים, לגבות את התביעה בעזרת מסמכים ואישורים, חוות דעת של מומחים וכדומה.
במקרים מסוימים ובהתאם לסוג ומהות התביעה, יש להגיע לבדיקה על ידי ועדה רפואית בביטוח לאומי, הוועדה בודקת כל מקרה לגופו ותפקידה לקבוע את אחוזי הנכות, בהתאם לקריטריונים ותקנות הביטוח הלאומי (ספר הליקויים). כדי לצלוח את הוועדה הרפואית חשוב להיערך נכון לקראת הבדיקה, וכדאי להיעזר בשירות מקצועי הניתן על ידי עורך דין ביטוח לאומי. חשוב לפנות למומחים כדי לקבל חוות דעת מקצועית המשפרת את הסיכוי לקביעת נכות ולקבל קצבה או פיצוי, ויש לאסוף מסמכים ואישורים, לתעד את מקום הפגיעה בהתאם למקרה והאירוע ועוד, לכן אין לוותר על ייעוץ וליווי מקצועי של עורכת דין לביטוח לאומי יוליה שנקר.
באופן כללי, כדי להגיש תביעה למיצוי זכויות מביטוח לאומי יש למלא טופס תביעה הכולל פרטים שונים, וחשוב לדייק במילוי טופס התביעה ולצרף את כל המסמכים והאישורים הנדרשים. מילוי לא נכון של הפרטים עלול לגרום לעיכובים מיותרים בטיפול בתביעה או לדחיית התביעה של המבוטח.
בתוך כך, באתר של המוסד לביטוח לאומי יש מאות טפסים ייעודיים לכן חשוב למלא את הטופס הנכון ולהתאים כל מקרה לטופס הקיים בביטוח לאומי. ברוב המקרים, אדם המעוניין לתבוע את ביטוח לאומי יתקשה להבין איזה טופס עליו למלא, ומעבר לכך לרוב הוא סובל מקושי בחייו, כמו מחלת מקצוע, נכות, מוגבלות או קושי אחר, לכן עדיף להשאיר את המלאכה לידי עורך דין תביעות ביטוח לאומי, וכך משפרים את הסיכוי למימוש הזכויות ולקבלת מלוא הפיצויים וההטבות בהתאם לחוק.
הגשת ערעור – לא להתייאש
ידוע כי הוועדות הרפואיות בביטוח לאומי מקשות על המבוטחים, ולא פעם הן מקבלות החלטות שגויות. לכן, אין צורך להתייאש ובעזרת עורך דין ערעור ביטוח לאומי ניתן להגיש את הערעור לוועדה הרפואית הרלוונטית, ובהתאם למקרה יש אפשרות להגיש תביעה גם לבית הדין לעבודה.
לסיכום, מומלץ שלא להתמודד לבד מול המוסד לביטוח לאומי וכדי לממש את מלוא הזכויות שמגיעות לאזרח הקטן חשוב לפנות לייעוץ משפטי ולקבל ליווי צמוד של עורך דין המתמחה בנושא.
משרד עו"ד יוליה שנקר ישיג עבורכם את התוצאה הטובה והמדויקת ביותר עבורכם. צרו קשר עוד היום באמצעות הטלפון או השאירו פרטים ליצירת קשר כאן באתר!
* האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.