לוגו אתר - עו''ד יוליה שנקר
לוגו אתר - עו''ד יוליה שנקר

מחלת מקצוע

Untitled-1
Doctor Examines Woman's back

תקנות הביטוח הלאומי (ביטוח מפני פגיעה בעבודה) קובעות ומפרטות רשימת מחלות מקצוע, לפי סוגי מקצועות, והרשימה כלולה בתוספת השנייה לתקנות. מחלת מקצוע היא מחלה שעובד לקה בה עקב עבודתו, כשכיר או כעצמאי, כל עוד העובד חלה בה באופן ישיר וכתוצאה מחשיפה לחומרים או לסביבה כחלק מתנאי עבודתו. 

אילו מחלות מקצוע מפורטות בתקנות הביטוח הלאומי?  מהן זכויות העובדים שחלו במחלת מקצוע או מיקרו טראומה? כיצד מממשים את הפיצויים המגיעים לפי חוק לכל עובד שחלה במחלת מקצוע? מדוע חשוב לפנות אל עו"ד מחלות מקצוע? עו"ד יוליה שנקר הכינה מדריך בנושא ועונה על השאלות הנפוצות שלכם.

 

מהי מחלת מקצוע?

מחלת מקצוע, על פי ההגדרה בחוק הביטוח הלאומי, היא מחלה המופיעה ברשימת מחלות מוגדרות שנקבעה בתקנות הביטוח הלאומי, שהמבוטח חלה בה עקב עבודתו. חשוב לציין כי המחלה תוגדר כמחלת מקצוע אם העובד חלה בה באופן ישיר עקב חשיפה לחומרים שונים או לסביבה כחלק מתנאי עבודתו. 

סעיף 70 לחוק הביטוח הלאומי מגדיר מהי פגיעה בעבודה, תאונת עבודה ומהי מחלת מקצוע, ובהתאם לתקנות רק מחלה המופיעה בנספח רשימת מחלות מקצוע תוכר כמחלת מקצוע. החוק מכיר גם במקרי מיקרוטראומה, כלומר מחלה שהתפתחה בהדרגה עקב פגיעות זעירות חוזרות ונשנות במהלך העבודה, לדוגמה פגיעה ביד של קופאית העובדת בסופרמרקט.

כדאי לדעת כי רשימת מחלות מקצוע ביטוח לאומי מפורטת בתקנות הביטוח הלאומי, והרשימה מתעדכנת אחת לתקופה לכן אם מעוניינים להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי כדי לקבל דמי פגיעה ובהתאם לצורך להגיש תביעה לקבלת גמלת נכות מעבודה – מומלץ לפנות לייעוץ ולייצוג משפטי על ידי עו"ד ביטוח לאומי המתמחה בתחום זה. בנוסף, יש לפנות לרופא תעסוקתי ולוודא כי המעסיק מדווח על המקרה לביטוח לאומי ולמפקח עבודה אזורי.

כדי להוכיח כי העובד חלה במחלת מקצוע ולממש את הזכויות המגיעות לנפגעי עבודה יש להוכיח קשר ישיר בין התפתחות המחלה לבין משלח היד והעיסוק של המבוטח. יש הבדל משמעותי בין מחלות מקצוע לתאונת עבודה, למרות ששני המקרים נחשבים לפגיעה מעבודה. בתקנות הביטוח הלאומי יש הגדרות מדויקות לשני המצבים. לפי ביטוח לאומי תאונת עבודה – הגדרה: תאונה תוך כדי ועקב העבודה, כולל בדרך לעבודה וממנה, בהתאם לנסיבות המפורטות בחוק.

 

רשימת מחלות מקצוע – ביטוח לאומי

כאמור, רשימת מחלות מקצוע מופיעה בתקנות הביטוח הלאומי. הרשימה סגורה וכוללת 54 מחלות שונות ב-2 קבוצות. יש מחלות התקפות לכלל המבוטחים ויש מחלות המוכרות רק למבוטחים מסוימים בהתאם למקצוע וסוג העיסוק שלהם.

להלן רשימת מחלות מקצוע ביטוח לאומי לפי קבוצות:

  • מחלות הנגרמות עקב הרעלות מחומרים שונים כגון: ארסן ותרכובותיו, ברום ותרכובותיו, עופרת ותרכובותיה, זרחן ותרכובותיו, כספית ותרכובותיה, פחמן דו גפריתי ועוד.
  • מחלות הנגרמות עקב חשיפה לגורמים כימיים כגון: סיליקוזיס, אלרגיות בדרכי הנשימה עקב רגישות לחומרים כולל תבואה ודגנים, אסבסטוזיס, טלקוזיס, קדחת המתכות, עקרות עקב חשיפה לכלורן ופרופן ועוד.
  • מחלות סרטן (מקצועי) שמקורן בגורמים כימיים כגון: סרטן הריאה (אזבסט וכו'), סרטן הלרינקס (סיבי אזבסט), התכייבות אפיתליומאטית וכו'.
  • מחלות עקב גורמים פיזיקאליים ומכניים כגון: מחלות קרינה, ירידה בכושר השמיעה או חירשות בגלל חשיפה לרעש, מחלות צוללנים, מחלות גפיים ועוד.
  • מחלות שמקורן בגורמים ביולוגיים כגון: שחפת, שיתוק ילדים, צפדת, ריאות חקלאים, כלבת ועוד.
  • מחלות הנגרמות עקב חשיפה לאבק צמחי כגון: ביסינוזיס, מחלות אלרגיות של דרכי הנשימה, סרטן הנגרם עקב חשיפה לנסורת ופסולת עץ וכו'.

 

מה צריך להוכיח כדי לקבל את הזכויות?

כל עובד שכיר או עצמאי זכאי לקבל פיצויים מביטוח לאומי כל עוד הוא מצליח להוכיח קשר סיבתי בין המחלה לבין העבודה שלו. ההוכחה אינה קלה לביצוע לכן חשוב לפנות לייעוץ ולייצוג משפטי של עו"ד מחלות מקצועי וביטוח לאומי.

 

להוכיח במה עבדתי

יש להוכיח כי הבעיה הרפואית ממנה סובלים, כלומר מחלת מקצוע, התפתחה בשל תנאי העבודה או אופי העבודה. יש מקצועות של עובדים בסיכון גבוה ללקות במחלות מקצוע שונות, וחשוב לצרף מסמכים המוכיחים עבודה אצל המעסיק. חשוב לדעת כי במקרה של חשד למחלת מקצוע או שהמחלה כבר התגלתה, חובתו של המעסיק לדווח על המקרה למפקח עבודה אזורי ועליו להודיע על המחלה של העובד גם לביטוח לאומי.

 

להוכיח במה חליתי

חשוב להגיש חוות דעת של רופא מומחה המוכיחה כי העובד חלה במחלת מקצוע.

 

הקשר הסיבתי (רפואי ועובדתי)

בעזרת עו"ד תאונות עבודה יש להוכיח קשר סיבתי, רפואי ועובדתי, בין המחלה למקצוע (משלח יד או עיסוק).

 

מה מקבל מי שהצליח להוכיח מחלת מקצוע?

לאחר הכרה במחלת המקצוע של העובד באפשרותו להגיש תביעה לנפגעי עבודה למוסד לביטוח לאומי. העובד יכול לקבל דמי פגיעה עד 90 ימים. אם העובד הוכר כנפגע עבודה וקיבל דמי פגיעה הוא רשאי להגיש תביעה לקבלת נכות מעבודה. עליו לעבור ועדה רפואית בביטוח לאומי שתפקידה לקבוע את דרגת הנכות מעבודה, ובהתאם לדרגה שנקבעה הוא יקבל קצבת נכות מעבודה.

אחוזי נכות 10%-19%: מענק חד פעמי, גובה הפיצוי נקבע לפי שכר העובד.

אחוזי נכות 20% ומעלה: קצבה חודשית לכל החיים.

עובד שנקבעו לו אחוזי נכות זכאי גם למימון שיקום מקצועי ולכיסוי הוצאות השיקום. 

 

האם יש התיישנות על מחלות מקצוע?

יש להגיש את התביעה הראשונית למוסד לביטוח לאומי בתוך 12 חודשים מקרות המקרה ועד הגשת התביעה להכרה במחלת מקצוע (התיישנות לדמי פגיעה). ניתן להגיש תביעה נגד המעסיק עד 7 שנים מקרות המקרה.  

 

האם יש הבדל בין שכיר לעצמאי?

כל מבוטח בביטוח לאומי זכאי לממש את זכויותיו ולקבל פיצוי או קצבה בגין מחלות מקצוע. עובד שכיר צריך להוכיח כ המחלה נובעת עקב עבודתו אצל המעסיק בעוד עצמאי נדרש להוכיח כי מחלת המקצוע, כלומר תאונת עבודה עצמאי, נגרמה עקב עיסוקו במשלח ידו.

 

זקוקים לייעוץ ולייצוג משפטי בנושא מחלות מקצוע? משרד עורכת הדין יוליה שנקר ישיג עבורכם את התוצאה המשפטית הטובה ביותר וידאג למימוש מלוא הזכויות המגיעות לכם. צרו קשר עוד היום באמצעות הטלפון או השאירו פרטים ליצירת קשר כאן באתר!

 

* האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.

תמונה של עו''ד יוליה שנקר
עו''ד יוליה שנקר

בשנת 2003 סיימתי את לימודי המשפטים וקיבלתי תואר LL.B במשפטים. את ההתמחות שלי עשיתי בפרקליטות אזרחית של מחוז תל-אביב ועמדתי בהצלחה רבה במבחני הלשכה. החל משנת 2004 אני חברה בלשכת עורכי הדין. עד שנת 2013 עבדתי במשרד עו"ד מוביל בתחום הנזיקין והביטוח וייצגתי לקוחות פרטיים, חברות ביטוח, עירייה גדולה, חברות שונות. בשנת 2014 קיבלתי רישיון לשמש כנוטריון. מזה כ-4 וחצי שנים אני משמשת כדירקטורית בחברת עוצ"מ (חברה לניהול קופות גמל וקרנות השתלמות).
מזה למעלה מעשור אני פעילה מאוד בלשכת עורכי הדין. בשנת 2019 נבחרתי לשמש כחברת ועד מחוז מרכז בלשכת עורכי הדין ובבחירות שהתקיימו בשנת 2023 נבחרתי לשמש בתפקיד זה לקדנציה נוספת. כיום אני משמשת בנוסף כיו"ר ועדת נזיקין של מחוז מרכז ובעברי שימשתי כיו"ר ועדת פלת"ד ויו"ר ועדת קליטת עליה של מחוז ת"א וסגנית יו"ר ועדת נוטריונים של מחוז מרכז. במסגרת תפקידי בלשכת עורכי הדין אני מרכזת השתלמויות מקצועיות, ערבי וימי עיון, כנסים מקצועיים ומרצה בפני עורכי דין וארגוני עובדים שונים. משרדי מונה מספר עורכי דין ומספק שירותים משפטיים רבים בעיקר בתחום הנזיקין והביטוח.

- שתפו דף זה
לייעוץ ראשוני חייגו עכשיו!
או השאירו פרטים
מאמרים נוספים
אישה עם שבר בקרסול יושבת על ספסל
שבר בקרסול – פיצויים

אחת מהפציעות הנפוצות בתאונות עבודה ובתאונות דרכים היא שבר בקרסול, וכתוצאה מהפגיעה מסלול החיים עלול להיפגע משמעותית בעקבות סיבוכים כמו ירידה בטווח התנועה, בעיות ביציבות,

קראו עוד
אדם הסובל ממיקרוטראומה
מיקרוטראומה

מהי מיקרוטראומה? כיצד נגרם נזק מצטבר לעובד במהלך עבודתו? מהי הלכת הפגיעה בעבודה מסוג מיקרוטראומה? האם ניתן לתבוע את ביטוח לאומי ולקבל פיצוי כספי? מדוע

קראו עוד
עקבו אחרי